Asociația Investitorilor sesizează ASF și BVB: SIF Moldova nu informează acționarii cu privire la toate litigiile

Asociația Investitorilor sesizează ASF și BVB: SIF Moldova nu informează acționarii cu privire la toate litigiile
scris 26 feb 2016

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a înștiințat ieri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că a depus trei acțiuni în justiție în care atacă operațiunea de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova, iar emitentul nu a notificat piața decât cu privire la un singur litigiu.

SIF Moldova (SIF2) nu informează investitorii pe portalul Bursei de Valori București cu privire la toate litigiile. Aceasta este sesizarea Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) formulată către ASF. Deși în cazul operațiunii de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova, Asociația a înaintat la Tribunalul Bacău trei acțiuni, piața nu este informată de emitent decât asupra unui singur litigiu.

SIF Moldova a notificat, într-adevăr, investitorii asupra acțiunii care contestă depunerea documentației aferentă Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 13 ianuarie la Registrul Comerțului, dosar cu numărul 191/110/2016. Pe de altă parte, piața nu a fost informată prin intermediul portalului BVB despre acțiunea în anulare care contestă pe fond legalitatea deciziilor din respectiva AGEA, având numărul 619/110/2016 și cererea de ordonanță președințială pentru suspendării Adunării Generale, înregistrată la Tribunalul Bacău cu numărul de dosar 722/110/2016.

AIPC, organizație afiliată la organizațiile europene Eurofinuse și Euroshareholers reunite sub brandul BetterFinance, își încheie adresa reafirmându-și poziția că operațiunea derulată de SIF Moldova are un caracter "profund ilegal", fapt pentru care mizează că ASF nu va aproba prospectul înaintat de emitent la autoritate.

Notificarea în ceea ce privește obligațiile de raportare către supraveghetorul pieței, semnată de președintele AIPC Laviniu Beze, a fost adresată și Bursei de Valori București. La 24 de ore de la depunerea respectivelor documente, pe portalul BVB nu fusese încă depusă o informare a SIF Moldova și cu privire la cele două litigii.

Procedura de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii SIF Moldova a fost contestată încă de la finele anului trecut de Asociația Investitorilor, aceasta fiind cea de-a șasea sesizare în acest sens adresată către ASF. Organizația spune că principalul efect al operațiunii va fi scoaterea din acționariatul societății a celor peste 5 milioane de acționari care au pachete de până la 24 de acțiuni fără voința acestora și fără o justă despăgubire, în condițiile în care cei care nu optează pentru realizarea de aport în numerar în vederea rotunjirii vor primi pentru acțiuni doar o sumă echivalentă cu valoarea nominală a acțiunii de 0,1 lei/acțiune și nu cea de piață de 7 ori mai mare. Acesta este motivul pentru care AIPC echivalează consolidarea valorii nominale a acțiunii cu simbolul SIF2 cu o expropriere.
 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
aipc
sif moldova
asf
bvb
bursa