Confecții Vaslui (COVB), societate listată pe sistemul alternativ de tranzacționare de la Sibex, a convocat AGEA pentru consolidarea valorii nominale a acțiunilor la 1.000 de lei, de la 0,1 lei, după modelul de la SIF Moldova. Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) alertează ASF că, dacă nu intervine, vor urma și alte cazuri prin care acționarii minoritari vor fi prejudiciați.
Consolidarea valorii nominale a acțiunii promovată de SIF Moldova (SIF2) și votată în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor luna trecută pare a fi un model și pentru alte societăți. Acesta este contextul în care Asociația Investitorilor pe Piața de Capital avertizează asupra unui potențial val de asemenea operațiuni care să aibă rezultat scoaterea din societate a acționarilor minoritari, ceea ce organizația consideră a fi veritabile exproprieri în condițiile în care ofertele se realizează la valoarea nominală a acțiunii și nu la un preț de piață sau rezultat dintr-o evaluare.
Confecții Vaslui (COVB), societate mutată la jumătatea anului trecut de pe piața Rasdaq a BVB pe sistemul alternativ de tranzacționare de la Sibex, a convocat ieri Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru a-i supune aprobării o astfel de consolidare a valorii nominale a acțiunii. Potrivit convocatorului publicat pe portalul Sibex AGEA se va desfășura pe data de 16 aprilie și vizează modificarea capitalului social la 6,9 milioane lei, de la 6,99 milioane lei.
"Întamplator sau nu, conținutul convocatorului adunării generale se aseamăna izbitor cu cel de la SIF 2. Emitentul este chiar mai curajos decât SIF2: dacă SIF2 consolidează doar 25 acțiuni vechi într-una singură, Confecții Vaslui consolidează chiar 10.000 acțiuni vechi într-una nouă", se afirmă în comunicatul Asociației Investitorilor, semnat de președintele Laviniu Beze și transmis Profit.ro
Ce se întâmplă la SIF Moldova
AIPC contestase la finele anului trecut, prin trei sesizări către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), operațiunea derulată la SIF Moldova (SIF2) pe care o consideră o expropriere a celor aproximativ 5 milioane de acționari care dețin pachete reziduale de până la 24 de titluri, primite prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor '90.
De ce spune Asociația că este vorba despre o expropriere? Derularea unei oferte pentru acțiunile pentru care nu s-au depus solicitări de rotunjire a sumei în vederea păstrării participației și care să se facă la valoarea nominală, de aproape 6-7 ori mai mică decât cea de piață ar crea deținătorilor așa-numitelor SIF-uri reziduale, ar produce acționarilor un prejudiciu însumat de 7-8 milioane euro.
Asociația a revenit și după votarea în AGEA de la SIF Moldova, afirmând că ASF "tace complice" când o astfel de operațiune este ilegală. Contestarea legalității s-a făcut nu numai în comunicare publică, ci și printr-o acțiune inițiată pe data de 13 ianuarie la Tribunalul Bacău de suspendare a hotârării SIF Moldova.
"AIPC revine și subliniază că, dacă operațiunea de consolidare (expropriere) de la SIF2 primește aprobarea ASF, se deschide o cutie a Pandorei (a se citi, a ilegalității)", spune textul primit pe adresa redacției astăzi.
Poate urma o mare expropiere a acționarilor care au investit pe Rasdaq
Avertismentul către ASF era încă din decembrie acela că o astfel de operațiune ar putea fi reluată și de alți emitenți, având ca rezultat prejudicierea investitorilor. "AIPC a luat la cunostință cu dezamăgire că nu s-a înșelat. Și că exproprierea (prin consolidarea acțiunilor) de la SIF2 este doar primul din multele cazuri de expropriere ce vor urma", se afirmă în comunicatul Asociației.
Confecții Vaslui alege plata către investitorii care nu se exercită la valoarea nominale de 0,1 lei/acțiune, conform convocatorului. Societatea a ieșit de pe piața Rasdaq având ultimă valoare de tranzacționare nivelul de 0,1131 lei pe titlu, consemnat pe 29 iunie 2015, iar pe Sibex ultimul preț este de 0,12 lei/acțiune. Potrivit ultimei raportări anuale către BVB, în anul 2014 societatea a obținut un profit net de 1,08 milioane lei, respectiv un nivel de 0,0154 lei/acțiune.
Cazul firmei listate la Sibex pune în gardă Asociația Investitorilor: "Vom vedea multe foste «rasdace» rămase pe ATS-uri făcând acest lucru. Căci cei mai mulți au rămas pe ATS nu din iubire pentru bursă, ci pentru a nu plăti prețul de retragere (la valoare de piață) către minoritari. Acum, acești minoritari vor fi «consolidați» la sub o acțiune și vor primi doar valoarea nominală."
Ce ar fi ca statul să ia înapoi pachetele puse pe Bursă la valoarea nominală?
Reducere la absurd sau exemple forțate, dar AIPC ne invită să ne gândim la alte cazuri care ar deveni legale, dacă ASF dă girul operațiunii de la SIF Moldova: "Imaginația ne poate da câteva idei. Vor mai urma și alte SIF-uri? OMV Petrom va distribui bani statului român la valoarea nominală pentru acțiunile minoritare? Statul se va răzbuna tot pe minoritari la Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica? BRD sau Banca Transilvania vor intra în hora?"
După cum ultimul comunicat al AIPC făcea trimitere la procurori atunci când vorbea de o posibilă validare la supraveghetorul pieței a hotărârii de la SIF Moldova, și textul de astăzi se încheie în aceeași notă: "Suntem în 2016 și o țară întreagă privește cu speranță cum procurorii încearcă să curețe România de țepe. Oricât de mari ar fi salariile la ASF și oricum ar fi numiți politic și nu pe criterii de performanță șefii de acolo sperăm că nici unul dintre ei nu va alege să nu doarmă liniștit noaptea pentru că a semnat niște exproprieri."