Asociația Investitorilor denunță faptul că acționari ai SIF Oltenia nu au fost primiți la AGA și cere intervenția ASF. "Nu există nicio justificare pentru această decizie"

Asociația Investitorilor denunță faptul că acționari ai SIF Oltenia nu au fost primiți la AGA și cere intervenția ASF. "Nu există nicio justificare pentru această decizie"
scris 4 mai 2020

Într-un context neclar, în care acțiunile SIF Oltenia sunt suspendate de la tranzacționare de către ASF pentru desfășurarea a 2 AGA cu cvorumuri aparent asigurate de voturi suprapuse, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) critică deciziile Consiliului de Administrație în frunte cu Tudor Ciurezu de a nu suplimenta convocatorul la solicitarea unor acționari îndreptățiți, dar și îngrădirile de participare la AGA.

Echivocul de la SIF Oltenia (SIF5) cu privire la deciziile acționarilor, evidențiat în premieră încă de săptămâna trecută de Profit.ro, care menționa că o AGA s-a ținut în sală, iar o AGA "pe caldarâm", cu un cvorum asigurat de acționari nemulțumiți că nu au fost primiți în sediul societății, se adâncește la acest început de săptămână. Pe portalul Bursei a apărut la orele prânzului și procesul verbal al AGA concurente, după ce boardul în frunte cu președintele Tudor Ciurezu publicase deciziile unei Adunări pe care o prezidase.

Urmărește-ne și pe Google News

Paradoxul face că ambele hotărâri au cvorum, însă niciuna nu este validă. Demersurile de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului în vederea publicării ulterioare în Monitorul Oficial au fost blocate reciproc prin cereri de intervenții în justiție a celor 2 tabere, prima a Consiliului de Supraveghere rezultat din alegerile de acum 3 ani și cealaltă, grupată în jurul SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) și căreia i s-a alăturat fondurile Certinvest.

VIDEO Un frizer american sfidează ordinele de restricție și redeschide afacerea. „Nimeni nu ne va salva. Dacă o dau în bară, mai degrabă o fac muncind, decât stând și văzând cum mi se iau drepturile, afacerea și abilitatea de a-mi întreține copiii!” CITEȘTE ȘI VIDEO Un frizer american sfidează ordinele de restricție și redeschide afacerea. „Nimeni nu ne va salva. Dacă o dau în bară, mai degrabă o fac muncind, decât stând și văzând cum mi se iau drepturile, afacerea și abilitatea de a-mi întreține copiii!”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act că suspendă rapoarte concurente privind desfășurarea AGA de bilanț au decizii contradictorii și a decis săptămâna trecută suspendarea acțiunilor societății de la tranzacționare pe un termen de cel mult de 10 zile, după un model deja aplicat la SIF Transilvania (SIF3), până la rezolvarea neclarităților.

Instituția se confruntă cu noi cereri de intervenție fermă. Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) denunță comportamentul boardului lui Ciurezu față de acționari, respectiv refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a unor solicități de completare a convocatorului venite din zona SIF-urilor contestatare și care controlează împreună 5% din acțiuni, dar și faptul că reprezentanți ai acestora, împreună cu alți investitori care aparent ar controla 30,54% din SIF, conform "cvorumului întrunit de AGA de pe caldarâm", au avut interdicția de a intra în sala de ședințe a AGA, în baza unor decizii ale Consiliului de Administrație luate cu puțin înainte de desfășurare.

Boardul a interzis accesul acționarilor care au votat prin corespondență și au limitat AGA la 30 de minute", motivând aceste decizii prin eforturi de combatere a răspândirii noului coronavirus. "Nu există nicio justificare pentru această decizie", consideră, însă, Asociația Investitorilor. Entitatea afiliată organizațiilor europene de protecție a drepturilor investitorilor reunite sub sigla Better Finance avertizează ASF că dacă va continua în aceeași atitudine de "îngăduință ș toleranță", în viitor "vom asista la abuzuri tot mai grave, la excese de prerogative ale administratorilor sau practici ilegale frecvente, creând precedente din ce în ce mai periculoase".

Conpet Ploiești distribuie către acționari 88% din profitul din 2019 și acordă și dividend suplimentar CITEȘTE ȘI Conpet Ploiești distribuie către acționari 88% din profitul din 2019 și acordă și dividend suplimentar

Comportamentul în care acționarii cu pachete consistente au fost ținuți pe treptele SIF-ului de la Craiova a fost denunțat pentru Profit.ro de către unul din cei puși să aștepte,  Bogdan Drăgoi, președintele de la SIF Banat-Crișana. „Am stat în fața societății și nu ni s-a permis accesul. Este ceva nemaiîntâlnit”, afirma acesta. „Managementul trebuie să înțeleagă că el răspunde în fața acționarilor și nu poate să preia în mod ostil o companie de la acționari. Suveran e acționarul.”

Drăgoi, cu carieră relevantă în Ministerul Finanțelor Publice, unde la un moment dat a ajuns chiar ministru, afirma că, în opinia lui, AGA desfășurată în fața sediului instituției și prezidată de administratorul Cristian Bușu ar fi cea care ar trebui luată în calcul de ASF: „Din punctul meu de vedere, AGA pe care am ținut-o noi este cea legală și corectă.” Procesul verbal întocmit pe capota unei mașini a fost publicat astăzi pe portalul BVB. „Totul e la mâna Autorității acum”, conchide președintele SIF Banat Crișana.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi