Antibiotice Iași, producător de medicamente deținut de stat, a inițiat în acest semestru operațiuni pentru instalarea unei capacități de producție de energie din surse regenerabile, prin dezvoltarea unui parc fotovoltaic.
De asemenea, compania de stat, care deja își vinde produsele și pe plan internațional, a obținut autorizații de punere pe piață a trei produse injectabile și a șapte produse solide orale, din clasa antiinfectoase și cardiovasculare.
Totodată, au fost începute 19 noi proceduri de autorizare în țări din Europa și Asia.
În perioada ianuarie-iunie 2022 au fost începute două proiecte noi în Arabia Saudită și Ucraina. În Arabia Saudită, Antibiotice își propune să înregistreze până în 2025 un număr de 12 produse, din care 6 medicamente antiinfecțioase. Proiectul vizează în 2025 o cifră de afacere de 4 milioane dolari, iar prima livrare a fost realizată în luna iunie 2022 pentru produsul Ampiplus 1,5 g.
”Piețele internationale și-au revenit la perioada pre-pandemie, cu o reluare a accesului populaiei la sistemul de sănătate public, la programele de spitalizare și tratamente operatorii. În acest context, vânzările de medicamente marca Antibiotice revin pe o tendință de consolidare în principalele teritoriile actuale – SUA, Canada, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Serbia, Vietnam, Moldova, Azerbaidjanși Irak. Principalele produse valorificate în aceste teritorii sunt medicamentele antiinfectioase pulberi sterile injectabile (90% din total), urmate de medicamentele cardiovasculare sub formă de comprimate. Marea Britanie este în prezent a treia piață de desfacere pentru firma Antibiotice (dupa România și Vietnam), odată cu adjudecarea în luna noiembrie 2021 a unei importante licitații naționale organizate de NHS (National Health Service) pentru un număr de 6 produse. În primul semestru al acestui an, Antibiotice a onorat prima tranșă din acest contract cu respectarea strictă a termenelor de livrare solicitate de autoritate”, relevă raportul.
Pe piața Statelor Unite ale Americii, pe parcursul ultimilor 5 ani, compania a devenit unul dintre principalii furnizori de peniciline sterile injectabile, iar ultimul proiect lansat în 2020, clasează firma Antibiotice Romania pe locul 5, cu o cotă de piață de aproximativ 8%. Această evoluție este reflectată și de volumul de flacoane exportate către această piață, care s-a dublat de la un an la altul. Piața pharma din Vietnam cunoaște în ultimii 2 ani o îngrădire a accesului populației in spital, există astfel o lipsă de predictibilitate pe termen lung, ceea ce generează întârzieri în lansarea de produse noi și blocaje în livrările curente, spun reprezentanții companiei.
Profitul net al Antibiotice s-a majorat cu 20%, în contextul unei reveniri masive a consumului de medicamente post-pandemie.
Antibiotice Iași (ATB) a realizat în primul semestru venituri din vânzări de 248,19 milioane lei, în creștere cu 53,77% față de cele de 161,40 milioane lei din exercițiul financiar precedent. Este o performanță obținută într-un context mai general al majorării cu 30,5% a pieței produselor fără prescripție medicală, la 3,29 miliarde lei, de la 2,52 miliarde lei.
Afectată de o prăbușire în anul de pandemie 2020, piața farma are majorări pe toate segmentele principale: +28,3% pentru vânzările în spitale, +15,3% în lanțurile naționale de farmacii și +27,6% în farmaciile independente și minilanțuri.
CITEȘTE ȘI Biofarm își majorează profitul net semestrial cu 20%Dinamica livrărilor Antibiotice a fost bună, +39,33%, și pe segmentul exporturilor, care au crescut la 95,30 milioane lei. Din acestea, suma de 44,40 milioane lei este reprezentată de nistatină, unde s-au înregistrat vânzări peste cele bugetate la 30,8 milioane lei.
Cheltuielile cu materiile prime au urcat cu 38,10%, la 104,56 milioane lei, de la 75,71 milioane lei, iar cheltuielile cu personalul s-au mărit cu 4,14%, la 57,05 milioane lei, de la 54,78 milioane lei. Astfel, în raportarea semestrială este afișată o creștere cu 19,81% a rezultatului total global, la 23,1 milioane lei, de la 19,33 milioane lei. La T1, profitul net era de 8,63 milioane lei, iar pe întreg anul trecut a fost de 29,94 milioane lei, din care numai 7% pleacă spre acționari sub formă de dividende, acordate cu dată a plății 3 octombrie.
CITEȘTE ȘI Digi Communications își majorează afacerile cu 20% prin aportul unei explozii a veniturilor din Spania. Vânzarea operațiunilor din Ungaria duce profitul net la 415 milioane euroLa data de 30 iunie, activele totale ale Antibiotice se ridicau la 882,97 milioane lei, fiind cu 1,34% mai mici decât cele de 895,39 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au fost reduse cu 11,51%, la 256,97 milioane lei, de la 290,40 milioane lei.
Antibiotice Iași, companie deținută în proporție de 53,02% de Ministerul Sănătății, este listată la cota Bursei de Valori București și alt acționar semnificativ este SIF Oltenia (SIF5), cu o participație de 26,55% din titluri. La ultima cotație de închidere, de 0,5320 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 357,15 milioane lei (73,14 milioane euro).