Amenzi până la 10.000 lei pentru emitenții de pe Rasdaq care au încălcat legea de disoluție a acestei piețe

Amenzi până la 10.000 lei pentru emitenții de pe Rasdaq care au încălcat legea de disoluție a acestei piețe
scris 14 oct 2015

Consiliul ASF sancționat miercuri zeci de companii care nu au aplicat prevederile legii de dizolvare a pieței Rasdaq. Neconvocarea AGA, întârzierea plăților pentru acționarii care și-au exercitat dreptul de retragere și încălcările privind rapoartele de evaluare au fost obiectul unor amenzi de 5.000-10.000 lei.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința de miercuri, sancționarea unor persoane și societăți pentru nerespectarea dispozițiilor legii nr. 151/2014 și ale Regulamentului ASF nr. 17/2014 privind clarificarea statutului juridic al acțiunilor care se tranzacționează pe piața Rasdaq sau pe piața valorilor mobiliare necotate, informează un comunicat al Autorității sosit pe adresa redacției care nu face trimiteri suplimentare asupra încălcărilor sau a cuantumului amenzilor.

Conform informațiilor obținute de Profit.ro de la vicepreședintele ASF Mircea Ursache, unul dintre votanții de astăzi, este vorba despre amenzi dintre care niciuna nu este mai mică de 5.000 de lei și niciuna mai mare de 10.000 de lei. "Când amendezi trebuie să existe consecința", a comentat înaltul oficial al Autorității precizând că nu este adeptul penalităților modice.

Sancțiunile vizează aproximativ 30 de emitenți care nu au convocat Adunarea Generală a Acționarilor, conform prevederilor legale pentru a decide asupra statutului viitor al societății. Multiple cazuri au fost semnalate, unul dintre cele care i-au exasperat pe investitori fiind acela al firmei Mamaia SA Constanța (MAIA), unde statul este acționar în proporție de 96,56% și unde AGA nu a fost întrunită nici până în prezent.
Alte sancțiuni vizează societățile în cazul cărora acționarii au optat pentru retragerea din societate, însă nu au primit până în prezent banii de la emitent. Cazuri au fost semnalate de investitori la societăți precum Microelectronica (MICR), Avicola SA Buzău (AVZU), Forestind SA Sucevița (FRID), Elecroputere VFU (RMAR) sau Comcereal SA Vaslui (CCEV), însă nu avem confirmări dacă aceste nume se regăsesc pe lista sancțiunilor ASF.

Urmărește-ne și pe Google News

Amenzile vizează și nereguli în rapoartele de evaluare

Sancțiunile au mers inclusiv evaluatori, aceștia intrând sub incidența legii și deci și jurisdicției Autorității din momentul în care au făcut evaluări pe legea 151/2014. În primăvara acestui an, investitori pe piața Rasdaq au sesizat ASF și Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) subevaluări ale companiilor. Printre cazurile sesizate enumerăm Tehnoton SA Iași (THNI), Aromet SA Buzău (ARMS), Brikston Construction Solutions SA Iași (CERE), Coremar SA Constanța (REMO), SIFI Cluj Logistic SA (CACU), SIFI Cluj Retail SA (ARCU), SIFI Cluj Storage (NTEX), BAT SA Bascov (BATV), Cozia Forest SA Râmnicu Vâlcea (CFOR), cu subevaluări calculate de reclamanți între o treime și 90% față de activul net.

Președintele ANEVAR a spus într-o conferință ținută în fața evaluatorilor în luna mai că responsabilitatea este crescută și a subliniat importanța conștientizării riscului, astfel încât acesta să fie corelat cu nivelul de cunoștințe și de experiență profesională a fiecăruia. El afirma că mai bine evaluatorii ar refuza un contract „decât să pui semnătura pe ceva care să creeze cine știe ce grozăvii!“

Acționarii minoritari au reclamat numeroase ocoliri ale legii. „Sunt încălcări mici și dese“, semnala atunci Laurențiu Căpcănaru, investitor din Galați, el însuși de profesie broker, în timp ce Marius Motogna, vicepreședinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), caracteriza procesul de dizolvare a pieței Rasdaq drept „o bătaie de joc la adresa acționarilor minoritari.“
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rasdaq
amenzi
sanctiuni
bvb
mircea ursache