Indicele celor mai lichide acțiuni românești a pierdut 0,8% într-o ședință în care tranzacțiile au depășit pragul de 100 milioane lei.
În ansamblu, ziua a fost „roșie” pe marile burse ale lumii, tonul declinului fiind dat încă din sesiunea europeană pentru ca la debutul de la New York Stock Exchange indicele Dow Jones Industrial Average să sufere un recul sever, coborând sub nivelul de 38.500 de puncte.
Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI
Este tabloul înm care și la BVB am consemnat o ședință de deprecieri, însă la aceasta a contribuit decisiv ajustarea ex-dividend de 4,69%, până la prețul de 31,50 lei/acțiune, a titlurilor Băncii Transilvania (TLV) ce au adunat înm acest context și cele mai mari volume ale zilei, în echivalent 27,38 milioane lei. Fără această mișcare tehnică, piața nu ar fi fost în teritoriu negativ, așa cum ne spune indicele BET-TR ce ia în calcul și distribuția de dividende și care a stagnat pe referința de luni.
CITEȘTE ȘI FOTO Glissando Garden Center ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 22 milioane lei. Noi anunțuri, la Profit Piața de Capital.forumDimpotrivă, indicele energetic BET-NG chiar a câștigat 0,40%, tractat de creșterea cu 1,45%, până la prețul de 0,7365 lei/acțiune, a titlurilor OMV Petrom (SNP), pe fondul unor schimburi de 22,82 milioane lei. La același capitol , în oglindă, titlurile Hidroelectrica (H2O) au pierdut 1,12%, până la prețul de 123,10 lei/acțiune, în contextul unor transferuri de 15,79 milioane lei.
O depreciere de o amplitudine apropiată, -1,20%, au suferit titlurile Premier Energy (PE), care, pe o activitate de 2,21 milioane lei au închis la prețul de 20,60 lei/acțiune, în zona minimului de la listarea acestui emitent care a ajuns în piață după o ofertă publică având o valoare de 695,07 milioane lei (139,69 milioane euro).
CITEȘTE ȘI Transport Trade Services – majorare de capital de 120 milioane leiSunt mișcările care au avut putgerea de a influența negativ sesiunea cu un rulaj de 108,84 milioane lei (21,87 milioane euro). Indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,82%, până la nivelul de 17.725,07 de puncte. Chiar dacă vine dintr-o ajustare ex-dividend, impulsul nu este fără semnificații tehnice. Indicele acțiunilor blue-chip românești a trecut sub media mobilă de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat, ceea ce înseamnă o pierdere de viteză în actualul trend ascendent.
Au sfidat traiectoria generală a pieței, titlurile MedLife (M) care au avut un salt de 4,04%, până la prețul de 5,41 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,18 milioane lei. Pe contrasens, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un recul de 3,02%, până la prețul de 0,4364 lei/acțiune, pe transferuri de 8,04 milioane lei, cu influență pentru declinul de 0,80% al indicelui BET-FI care a închis la nivelul de 58.594,65 de puncte.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul EnergieiTot pe segmentul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat la prețul de 19,50 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,59 miliarde lei (2,73 miliarde euro). Tot în stagnare, la prețul de 5,71 lei/acțiune, au terminat ședința titlurile Romgaz (SNG), ce au adunat în piața reglementată volume echivalente cu 3,61 milioane lei. Pe acest emitent s-a consemnat și singura tranzacție specială din piața deal, cu o valoare de 2,79 milioane lei.
Aflate într-o zonă de maxim în istoria sa bursieră de aproape 7 ani a companiei, dar sub un preț-țintă de 42,27 lei/acțiune, dat de austriecii de la Erste, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) s-au retras cu 0,26%, până l aprețul de 38,10 lei/acțiune, pe o activitate de 2,36 milioane lei. În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri acestea având mișcări cu direcție și amplitudini diferite: +0,43%, până la prețul de 14,12 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), -0,11%, până la prețul de 45,25 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), +5,04%, până la prețul de 12,50 lei/acțiune, pentru titlurile Relee Mediaș (RELE).