Compania din industria aeronautică Aerostar Bacău a realizat în primele 3 luni ale acestui an o cifră de afaceri de 99,32 milioane lei, în creștere cu 3,41% față de peroada similară a anului trecut, iar 91% din business, respectiv 90,96 milioane lei, o reprezintă exporturile.
Aerostar (ARS) a obținut în primul trimestru venituri totale operaționale de 112,57 milioane lei, cu 13,94% mai mari decât cele de 98,80 milioane lei de la T1 2019. Compania a reușit să surmonteze primul val al șocului crizei noului coronavirus, care are efecte în cascadă pentru întreaga industrie aviatică. „Ne așteptăm ca și consecințele în economie să fie de lungă durată și să persiste încă mult timp după ce pandemia va trece”, spune în raportarea trimestrială compania care asigură mentenanță pentru avioanele marilor producători globali Airbus și Boeing, loviți direct de criza recentă.
Compania românească mizează pe o pozițonare bună la relansarea economică. „Aerostar va trece cu bine și se va adapta cu succes la noul mod de desfășurare a afacerilor și vom asigura siguranța deplină a locurilor de muncă pentru angajații noștri”, afirmă Grigore Filip, președinte și director general al societății care și-a consolidat profilul în industria aeronautică în ultimii ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dincolo de segmentul de afaceri de aviație civilă, Aerostar are activități și în domeniul militar aerian, asigurând servicii de întreținere și reparații inclusiv pentru flota românească de avioane de lupte F-16. Sub acest aspect, recent a fost adoptată legea care permite ca România să achiziționeze încă 5 avioane F-16 din Portugalia. „Având în vedere și nominalizarea din 2018 de către Statul Român a Aerostar ca centrul național de mentenanță avioane militare F-16, acțiunea Aerostar este de pregătire, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării, pentru îndeplinirea acestui rol”, spune raportarea trimestrială.
Compania face, de asemenea, parte ca furnizor autorizat din lanțul global de furnizare Raytheon pentru sistemele Patriot și acționează pentru dezvoltarea și consolidarea acestei poziții. Astfel, Aerostar este singura societate din Romania care a dezvoltat tehnologii de reparație și modernizare pentru sisteme radar primare și secundare, sisteme de identificare de tip IFF și dispune de infrastructură proprie și mijloacele necesare realizării acestor activități.
Cheltuielile totale operaționale ale companiei au crescut în primele 3 luni ale acestui an cu 10,75%, la 90,20 milioane lei, față de 81,4 milioane lei în perioada similară din 2019. Acesta este contextul în care profitul din exploatare s-a majorat cu 28,86%, la 22,37 milioane lei, de la 17,36 milioane lei. Dinamica a fost chiar mai bună, +32,03%, la nivelul profitului net care a urcat la 21,68 milioane lei, de la 16,42 milioane lei.
La data de 31 martie, activele totale ale Aerostar se ridicau la 581,78 milioane lei, fiind cu 4,58% mai mari decât cele de 556,31 milioane lei de la sfârșitul anului trecut.
În același interval de raportare, datoriile totale au crescut cu 12,74%, la 73,19 milioane lei, de la 64,92 milioane lei. Aerostar, companie care este deținută în proporție de 71,30% de Iarom SA, fosta Centrală Națională a Industriei Aeronautice din România, este listată la Bursa de Valori București, unde, la ultimul preț de închidere, de 4,10 lei/acțiune, are o capitalizare de piață a companiei care se ridică la 624,34 milioane lei (129,27 milioane euro).