OMV Petrom și-a revizuit estimarea privind prețul mediu al petrolului Brent (de referință pe piața europeană și autohtonă) pentru 2020 de la 60 de dolari pe baril la 40 de dolari pe baril, ca urmare a crizei Coronavirusului și prăbușirii cererii, efect al carantinării economiei și populației. Noua estimare este extrem de optimistă, fiind dublă față de actuala cotație a țițeiului Brent, de aproximativ 21 dolari/baril. Optimismul companiei reiese și din ajustările de depreciere a imobilizărilor corporale efectuate, de doar 28 milioane de lei. Cu toate acestea, compania nu exclude o depreciere viitoare a imobilizarilor corporale, variind între 1,2 și 1,5 miliarde lei.
OMV Petrom, care și-a alcătuit bugetul inițial pentru 2020 pe un preț mediu al barilului de 60 de dolari, a precizat în luna martie că o scădere cu un dolar a prețului barilului va avea un impact negativ de 20 de milioane euro asupra rezultatelor companiei. Cu alte cuvinte, dacă prețul mediu pentru acest an va fi cel estimat mai nou de 40 de dolari pe baril, impactul total asupra rezultatelor OMV Petrom ar fi de 400 milioane de euro.
La mijlocul lunii aprilie, contractele forward pentru luna mai ala țițeiul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) s-au prăbușit la - 40 dolari/baril ca urmare a prăbușirii cererii și a umplerii spațiilor de stocare, existând temeri ca și Brent-ul să fie confruntat cu un proces similar în viitorul apropiat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe primul trimestru al acestui an, OMV Petrom a raportat pierderi din deținerea stocurilor de 484 milioane lei generate în principal de efectul ajustării valorii nete realizabile a stocurilor și de scăderea cotațiilor țițeiului în timpul trimestrului.
Drept urmare, rezultatul din exploatare din upstream (explorare și producție) a fost 157 milioane lei, mai mic cu 81%, în principal “influențat de scăderea prețurilor țițeiului și gazelor naturale, precum și de deprecierea mai mare”. De altfel, compania precizează că “principalele incertitudini care pot influența rezultatele Grupului rămân cele legate de riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare.
Răspândirea coronavirusului (COVID-19) la nivel global și măsurile de combatere a efectelor aferente au au condus la un declin brusc al cererii pentru produse si servicii.
“Prin urmare, există o presiune semnificativă de scădere a preturilor la țiței și gaze naturale, care a condus la o actualizare a ipotezelor pe termen scurt ale Grupului OMV Petrom cu privire la prețurile țițeiului și gazelor naturale. Ipotezele privind prețul țițeiului Brent sunt de 40 dolari/baril pentru 2020 (scădere de la 60 dolari/baril), respectiv 50 dolari/baril pentru 2021 (scădere de la 70 USD/bbl). Modificarea ipotezelor pe termen scurt a determinat înregistrarea unei ajustări de depreciere a imobilizarilor corporale în valoare de 28 mil lei. Nu se așteaptă ca modificarea prețurilor țițeiului și gazelor naturale estimate pe termen scurt să aibă un impact imediat asupra portofoliului de active de explorare si evaluare, întrucât niciun activ major nu e planificat să intre în funcțiune în viitorul apropiat”, precizează OMV Petrom.
Compania susține că amploarea și durata efectelor economice ale crizei nu pot fi estimate în mod credibil la acest moment.
“Grupul OMV Petrom continuă să analizeze evoluțiile pieței și își propune să evalueze în trimestrele următoare influențele asupra ipotezelor pe termen lung privind prețurile. În plus, o ipoteză privind prețul țițeiului Brent pe termen lung de 60 dolari/baril ar putea conduce la ajustări suplimentare de depreciere a imobilizărilor corporale, variind între 1,2 mld lei și 1,5 mld lei, fără a lua în considerare măsurile de reducere a costurilor și a investițiilor, precum și orice alte modificări în mediul extins”, susține compania.
Un alt răspuns al companiei la criza Covid-19 este reducerea cheltuielilor de investiții pentru 2020 cu 30% sau 1,2 mld lei, la 3 mld lei. Cheltuielile de investiții de explorare (o,2 miliarde lei) s-au înjumătățit comparativ cu cele din 2019, iar cele totale din upstream s-au redus cu o treime (de la 3 miliarde lei în 2019 la 2 miliarde lei în 2020).