Acțiunile Valneva s-au prăbușit, după ce a anunțat că acordul său cu Comisia Europeană pentru livrări de vaccinuri împotriva Covid-19 ar putea fi anulat

Acțiunile Valneva s-au prăbușit, după ce a anunțat că acordul său cu Comisia Europeană pentru livrări de vaccinuri împotriva Covid-19 ar putea fi anulat
scris 17 mai 2022

Acțiunile Valneva au pierdut luni aproape o cincime din valoare, după ce producătorul francez de medicamente a declarat că acordul său cu Comisia Europeană pentru livrări ale vaccinului său împotriva Covid-19 ar putea fi anulat și că ar ar putea fi nevoit să-și regândească previziunile financiare, transmite Reuters.

Compania Valneva a declarat că Comisia Europeană (CE) a informat-o cu privire la intenția sa de a rezilia un contract de cumpărare în avans a vaccinului său  pentru Covid-19, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV DOCUMENT - ASF insistă la autorități pentru listarea Hidroelectrica doar la București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT - ASF insistă la autorități pentru listarea Hidroelectrica doar la București

Nu a fost luată încă o decizie finală cu privire la acord, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Acțiunile Valneva au scăzut cu aproximativ 19,5%.

”Decizia CE este regretabilă, mai ales că continuăm să primim mesaje de la europeni care caută o soluție de vaccin mai tradițională”, a spus CEO-ul Thomas Lingelbach.

Vaccinul produs de Valneva se bazează pe o tehnologie care este folosită de zeci de ani, inclusiv în unele vaccinuri împotriva poliomielitei, gripei și hepatitei.

Valneva a semnat un acord cu CE în noiembrie anul trecut, pentru a furniza până la 60 de milioane de doze de vaccin în doi ani, inclusiv 24,3 milioane de doze în 2022.

Compania a primit deja avansuri de aproximativ 30% de la CE, în temeiul contractului, a spus CEO-ul Lingelbach, menționând că, dacă acordul este anulat, Valneva nu va fi obligată să le returneze.

Acordul de furnizare oferă CE dreptul de a-l anula, întrucât vaccinul nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) până la sfârșitul lunii aprilie.

Vaccinul nu a primit încă undă verde de la EMA, dar Lingelbach a spus că rămâne încrezător agenția o va face până în iunie.

Conform acordului, Valneva are la dispozișie 30 de zile, din 13 mai, pentru a obține autorizația de introducere pe piață sau pentru a propune un plan de remediere acceptabil.

Valneva lucrează cu CE la un plan de remediere și intenționează să pună vaccinul la dispoziția acelor state membre UE care încă îl doresc.

Anumite state membre, inclusiv ”țări europene foarte mari” și-au exprimat deja interesul, a spus Lingelbach.

Marea Britanie și-a anulat acordul de aprovizionare cu vaccinuri Valneva pentru Covid-19 în 2021.

Valneva a obținut prima aprobare a vaccinului său în Bahrain și de atunci a început să-și distribuie vaccinul acolo.

Luni, compania a obținut și aprobarea de urgență în Emiratele Arabe Unite.

Valneva a spus că și-ar putea revizui previziunile financiare pentru 2022. Compania a declarat anterior că se așteaptă să genereze venituri de la 430 de milioane de euro până la 590 de milioane de euro în acest an.

Un analist al Rx Securities, Samir Devani, estimase vânzările vaccinului pentru Covid-19 al Valneva din acest an la peste 400 de milioane de euro, majoritatea fiind legate de contractul UE.

”În cazul în care acest lucru va fi încheiat, va fi probabil o revizuire în scădere substanțială”, a scris el într-o notă.

Mulți producători de vaccinuri, inclusiv AstraZeneca și Johnson & Johnson, au avertizat recent cu privire la excedentul global de vaccinuri împotriva Covid-19.

Devani a declarat pentru Reuters că CE ar putea căuta să renegocieze acordul, având în vedere că s-ar putea să nu aibă nevoie de mai multe vaccinuri, dar a plătit 30% în avans. O opțiune ar fi posibila utilizare a vaccinului Valneva ca rapel, a spus el.

Valneva se așteaptă să raporteze date despre utilizarea vaccinului său împotriva Covid-19 ca rapel în trimestrul al treilea.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccinuri
valneva