Într-o nouă sesiune de revenire la Bursa de Valori București, în care rulajul a fost de aproape 10 milioane euro, titlurile OMV Petrom au crescut cu aproximativ 2,5%, susținute de ridicarea unei presiuni la vânzare din partea principalului acționar de portofoliu și de tranzacționarea țițeiului Brent într-o zonă a maximelor ultimilor 2 ani. Prețul este deja cu 6% peste cel de 0,2750 lei/acțiune al ofertei derulate de Fondul Proprietatea, iar vânzătorii sunt mulțumiți.
Bursa de Valori București a avut o nouă zi „verde”, cu aprecieri pe linie pentru toate segmentele de piață și închideri pozitive pe cei mai tranzacționați 5 emitenți. Chiar dacă a avut o activitate de tranacționare abia la jumătate față de cea de ieri, piața a păstrat un suflu destul de bun, avansul fiind pe un rulaj al pieței de acțiuni de 44,00 milioane lei (9,57 milioane euro).
Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,61%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,68%, până la nivelul de 7.942,50 puncte. Este o continuare a unui ricoșeu început ieri dintr-un nivel de suport indicat pentru Profit.ro de Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial, încă de la începutul acestei luni ca fiind în măsură să dea reacție pozitivă după declinul accentuat din maximele post-criză.
Este pentru a 3-a oară când indicele revină din zona de 7.840 de puncte, însă la închiderea ședinței de azi cotația pare a se fi oprit între pragul de referință respectiv și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.
Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 14,66 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,59%, până la prețul de 0,8500 lei/acțiune în ziua în care acționarii au votat pentru un nou mandat de 2 ani în favoarea administratorului unic Franklin Templeton.
Co-managerul FP Johan Meyer a declarat astăzi, răspunzând la o întrebare a Profit.ro, că administratorii sunt mulțumiți de climatul investițional în care s-a derulat oferta de vânzare accelerată derulată de Fond pentru un număr de 1,45 miliarde acțiuni OMV Petrom (SNP), echivalentul a 2,56% din capitalul social companiei petroliere. „Sunt condiții de piață pozitive”, a declarat Meyer, subliniind că viziunea favorabilă a investitorilor față de România a permis Fondului să obțină valoare adăugată pentru deținerea lor la OMV Petrom.
Termenul de comparație al managementului FP este oferta de vânzare accelerată de anul trecut pentru 6,4% din titluri și care s-a derulat la prețul de 0,2100 lei/acțiune. Performanța în piață ulterioară a acțiunilor a fost mai mare în condițiile îmbunătățirii free-float-ului și a lichidității, iar compania a câștigat în vizibilitate și credibilitate, subliniază Meyer.
Titlurile OMV Petrom s-au apreciat cu 2,46%, pe transferuri de 8,05 milioane lei, până la un preț de 0,2920 lei/acțiune, care este cu 6,18% peste cel de 0,2750 lei/acțiune, care a dat operațiunii de piață o valoare de 399,85 milioane lei.
Tranzacții de 15 milioane lei pe titlurile bancare
O activitate de tranzacționare semnificativă a fost și pe acțiunile bancare. Al 2-lea rulaj al zilei, de 8,62 milioane lei în piața reglementată și tranzacții de tip deal de 2,90 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,68%, până la prețul de 2,2350 lei/acțiune.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), au cumulat transferuri de 2,19 milioane lei pe segmentul regular, în condițiile în care cotația a urcat cu 0,80%, până la prețul de 12,60 lei/acțiune. Pe același emitent, în piața deal a fost efectuată oi tranzacție specială în valoare de 1,28 milioane lei.
Acțiunile Digi ating un minim de la listare
Sectorul energetic a supraperformat pieței, cu o apreciere de 0,86% a indicelui BET-NG, la o zi după ce prețul țițeiului Brent a atins la Londra un noui maxim din iulie 2015 încoace. După titlurile OMV Petrom, cel mai lichid emitent pe acest segment a fost Romgaz Mediaș (SNG), cu tranzacții de 1,55 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,16%, până la prețul de 31,15 lei/acțiune.
Indicele financiar BET-FI a suferit un recul nesemnificativ, de 0,01%, până la nivelul de 37.445,43 puncte, fiind tras în jos de titlurile SIF, care au subperformat acțiunii Fondului Proprietatea. Cel mai bun rulaj dintre cele 5 societăți de investiții financiare l-a avut SIF Banat Crișana (SIF1), care au staționat la prețul de 2,5000 lei/acțiune, pe transferuri de 1,39 milioane lei. Ieri emitentul a anunțat că va plăti 1,35 milioane lei, pentru un număr de acțiuni proprii reprezentând aproape 0,10% din capitalul social. Nivelul de subscriere în oferta de de răscumpărare a fost de numai 2,69% din cele 20 milioane titluri care au fost ținta programului de achiziții.
În tabloul preponderent „verde” de la BVB, acțiunile Digi Communications (DIGI) au coborât cu 1,30%, până la un nou minim de la listare, pe tranzacții de aproape 800.000 de lei. Cotația este cu 7,00% sub prețul ofertei publice care a adus compania care deține operatorul telecom RCS&RDS la cota Bursei în luna mai. Slăbiciunea era semnalată pentru Profit.ro încă de acum 2 săptămâni de către Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. „Digi e sub prețul de la listare și se vinde în continuare”, avertiza acesta.