Acțiunile Fondului Proprietatea se corectează după oferta de răscumpărare și trag în jos bursa

Acțiunile Fondului Proprietatea se corectează după oferta de răscumpărare și trag în jos bursa
scris 9 sep 2016

Titlurile FP s-au depreciat astăzi cu 1,50%, până la prețul de 0,788 lei/acțiune, după ce și ieri au pierdut 0,87% în ziua procesării ofertei publice de răscumpărare. Declinul a tras în jos indicii BET și BET-FI, unde ponderea FP este ridicată. Ca și la SIF Banat Crișana, oferta de buy-back a determinat o activitate de tranzacționare în creștere și oscilații importante, iar blogger-ul bursier Traian Stan remarcă acest interes sporit pentru titlurile financiare.

Indicele reprezentativ BET de la Bursa de Valori București a suferit astăzi un declin de 0,48%, dând peste bord aproape toată aprecierea din restul săptămânii. Valoarea de închidere de 7.027,24 puncte este numai marginal peste reperul de 7.026,05 puncte al sesiunii de vinerea trecută. „Bursa noastră a început să se coreleze cu piețele externe”, a declarat pentru Profit.ro Traian Stan, investitor cu peste 10 ani de experiență pe piața de capital românească.

„Săptămâna a început cu speranțe că Rezerva Federală Americană va ridica dobânda”, amintește el contextul. Așteptări neconfirmate. Sectorul american de servicii a atins un minim al ultimelor 6 luni, în timp ce Banca Centrală Europeană a dezamăgit atât pentru că a menținut dobânda (fiind așteptări că va fi ridicată), dar nici nu au cumpărat acțiuni, așa cum au existat zvonuri în presa economică internațională. „În orice caz, BCE nu va achiziționa acțiuni, ci obligațiuni”, a afirmat Stan.

Urmărește-ne și pe Google News
Balon de încercare: ce ar fi dacă Banca Centrală Europeană ar cumpăra acțiuni? CITEȘTE ȘI Balon de încercare: ce ar fi dacă Banca Centrală Europeană ar cumpăra acțiuni?
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Declinul pe bursele europene a fost de aproximativ un procent. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri de pe continent a pierdut 0,98%, potrivit Bloomberg. Indicele german DAX o depreciere apropiată, de 0,95%, în timp ce scăderile au fost peste 1% pentru indicii FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris, de 1,19% și, respectiv 1,19%.

Mișcări majore pentru titlurile din componența indicelui financiar

Șocul s-a transpus și la București, unde indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,46%, iar indicele financiar BET-FI a scăzut cu 1,38%, până la valoarea de 29.173,27 puncte. Performanța indicilor a fost ifluențată negativ de un recul semnificativ, de 1,50%, până la prețul de 0,788 lei/acțiune, pe transferuri de 12,32 milioane lei, reprezentând aproape jumătate din întreg rulajul pieței de acțiuni de 27,48 milioane lei (6,17 milioane euro).

Este o urmare a declinului de 0,87% din sesiunea de joi, aceeași în care s-a atins maximul anual de 0,82 lei/acțiune. Stan crede că a fost o creștere forțată pentru că investitori mai mari au vrut să vândă și în piața reglementată la un preț apropiat de cel al ofertei de răscumpărare, de 0,842 lei/acțiune, știind că rata de alocare va fi mică în cadrul operațiunii de piață.

„Băieții deștepți care au stimulat creșterea au și vândut în ziua respectivă”, spune Stan amintind de o tranzacție pe piața regular cu 35.000 de titluri FP la un preț de 0,82 lei/acțiune. S-a văzut că după acele schimburi pe top interesul a dispărut brusc, fapt care a favorizat declinul de astăzi. „Scăderea este semnificativă, cu atât mai mult cu cât a fost pe volume foarte mari. Prețul la FP o să mai scadă. Nu este o acțiune care să crească”, a declarat Stan.

Oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, suprasubscrisă cu peste 1.000% CITEȘTE ȘI Oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, suprasubscrisă cu peste 1.000%

O mișcare similară a sesizat și pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), unde prețul a urcat astăzi intraday la 1,688 lei/acțiune, cu numai 0,70% sub prețul ofertei publice de răscumpărare. Este o apreciere nejustificată, acest emitent arătând unul dintre cei mai neatractivi indicatori P/E dintre SIF-uri.

Prin contrast, interesul sporit pentru titlurile SIF Oltenia (SIF5) a fost explicabil. În ziua distribuirii dividendului, randamentul acestuia a fost de 6,6%, însă pentru cei care au cumpărat mai jos, randamentul dividendului a fost chiar de 10%, spune Stan. Astăzi, ex-dividend, titlurile SIF Oltenia s-au corectat cu 6,38%, până la prețul de 1,586 lei/acțiune, deși intraday a fost atins și un minim de 1,57 lei/acțiune. În piața deal s-a efectuat și o tranzacție specială cu 200.000 de titluri, la prețul de 1,67 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea schimbului la 334.000 de lei.

El observă și volumele sporite, echivalentul a aproximativ 640.000 de lei, pe titlurile SIF Transilvania (SIF3), pe locul 4 în clasamentul tranzacțiilor. Societatea nu este performantă, însă titlurile sunt printre cele mai devalorizate și investitorii mizează că vor crește mai mult decât celelalte. Nu toți jucătorii au orizont de 3-5 luni; mulți participanți la piață fac plasamente pe un an de zile.

Investitorii instituționali acumuleazaă treptat

Astăzi, pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi de 6,46 milioane lei, s-au regăsit titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au apreciat cu 0,43%, până la prețul de 2,36 lei/acțiune. Stan a sesizat activarea unor investitori mai mari în zona minimului local de 2,35 lei/acțiune, fapt pentru care crede că titlurile vor avansa către nivelul de 2,41-2,42 lei/acțiune. La 9 luni, perspectivele sunt tot pentru rezultate financiare bune, având în vedere contribuția extraordinară din trimestrul 1.

Același interes par a-l manifesta instituționalii pentru mai multe titluri din componența indicelui BET, fapt care s-a văzut prin aprecierile din aceste săptămâni, când probabil că fondurile de investiții își fac țintele de achiziții pentru portofoliile lor. „Fondurile acumulează și acumulează treptat; nu în forță”, a adăugat interlocutorul nostru.

Titlurile lichide, purtătoare de dividend, de preferat într-o lume tot mai puțin pacifică

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat astăzi cu 0,82%, până la prețul de 24,20 lei/acțiune, însă rămân peste reperul de 24,00 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare. Deși rezultatele financiare nu sunt spectaculoase anul acesta, probabil că sunt investitori care mizează pe un an 2017 bun. „Instituționalii mizează pe această acțiuni și vor să o aibă în portofolii”, a declarat Stan care își argumentează afirmația pe volumele sporite, astăzi titlurile având, de asemenea, o ședință bună sub acest aspect, cu transferuri de 1,97 milioane lei. Dividendul atrage și investitorii se gândesc la faptul că este mai bine să dețină un titlu care să nu aibă oscilații mari și să distribuie în același timp dividende.

Prin contrast, interesul pentru titluri mai puțin lichide este  mai puțin înțeles de Stan. O declarație de la începutul acestui an pentru Ziarul Financiar a unui broker care fixa țintă de 9,5 lei/acțiune pentru titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB), cu aproape 8% pedte prețul din ring din acel moment, i se pare o manipulare de piață, pentru că nu se poate prezice traiectoria cu niveluri de preț a unei acțiuni ilichide.

Contextul este tensionat și în piețele internaționale, unde investitorii – care văd exercițiile militare recente ale Rusiei și Chinei, dar și al cincilea experiment nuclear pentru Coreea de Nord – realizează că lumea nu mai este atât de pacifică pe cât ne obișnuisem, a conchis investitorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
traian stan
bursa
bvb
fondul proprietatea
sif banat crisana
romgaz
banca transilvania