Acțiunile europene sunt pe cale să încheie săptămâna cu un declin de circa 1,55%, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, dar și al așteptărilor privind înăsprirea politicii monetare.
Indicele paneuropean Stoxx 600 scade cu 0,4% vineri. adâncinu-și declinul săptmânal la 1,55%. Indicele FTSE 100 (Londra) pierde 0,12% vineri, iar DAX (Frankfurt) scade cu 1%. La Paris, CAC 40 este în stagnare.
Cotațiile petrolului se îndreaptă și ele spre un declin săptămânal de peste 1%, după 8 săptămâni de creșteri și după ce au atins, recent, maximul ultimilor 7 ani, pe fondul așteptărilor privind creșterea exporturilor Iranului. SUA au anunțat joi "progrese substanțiale pentru "salvarea acordului nuclear cu Iranul". Statele Unite s-au retras din acord în 2018. În baza acordului, sancțiunile impuse Iranului de China, Franța, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite și Germania fuseseră ridicate în 2015, cu condiția ca Teheranul să întrerupă programele în domeniul nuclear.
Volatilitatea bursieră este influențată, pe lângă tensiunile geopolitice, de așteptările legate de însăsprirea politicii monetare. Inflația anuală din Statele Unite a crescut la 7,5% în ianuarie, maximul ultimilor 40 de ani, astfel că șansele ca Rezerva Federală (Fed) să majorare dobânzile cu 0,5 puncte procentuale în martie au urcat și ele semnficativ.