Piețele de acțiuni europene au închis în creștere, susținute de o serie de rezultate financiare solide ale companiilor și date economice pozitive, dar și de un val de optimism legat de posibilitatea încheierii războiului dintre Rusia și Ucraina, transmite CNBC.
Indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 1%, în timp ce CAC 40 din Franța a avansat cu 1,5%, iar indicele DAX din Germania a urcat cu 2,1%, marcând cea mai mare creștere zilnică din ultimii doi ani. Pe de altă parte, FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu 0,49%, afectat de scăderea acțiunilor din sectorul bancar și cel al energiei, scrie News.ro.
![EXCLUSIV Companiile de stat pe profit, cele din apărare și cele de pe bursă - scutite de restricțiile bugetare din ordonanța ”trenuleț”](http://i0.1616.ro/media/2/2621/39746/21932665/1/1737735131original-8n2a6277-enhanced-nr.jpg?width=151)
Creșterea burselor europene a avut loc în pofida incertitudinilor privind posibila introducere a unor noi tarife vamale de către președintele american Donald Trump. Acesta a postat pe rețelele sociale un mesaj în care a anunțat iminența unor "tarife reciproce", care ar putea afecta toate țările ce aplică taxe vamale importurilor din SUA, deși anumite sectoare ar putea beneficia de excepții.
Siemens și alte companii europene impulsionează piața
În Europa, conglomeratul german Siemens s-a numărat printre performerii zilei, cu o creștere de peste 7% după ce a raportat profituri peste așteptări pentru primul trimestru, în ciuda unei scăderi semnificative în divizia sa de automatizare industrială.
În schimb, piața britanică a fost trasă în jos de scăderea acțiunilor Barclays, care au pierdut 4,7%, în ciuda unui profit anual înainte de taxe ușor peste estimări și a unui program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 1 miliard de lire sterline (1,25 miliarde de dolari). De asemenea, Unilever a scăzut cu 5,6% după ce a raportat o creștere a vânzărilor sub așteptările analiștilor.
![Gigantul chinez al bateriilor electrice CATL a depus cerere pentru listare la bursa din Hong Kong, într-o posibilă ofertă publică record](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33213/21932255/1/catl-202211231721651065100.jpg?width=151)
Economia britanică surprinde pozitiv
Investitorii au analizat și datele publicate de Office for National Statistics (ONS), care arată că economia britanică a crescut cu 0,1% în trimestrul al patrulea, contrazicând așteptările pentru o contracție de 0,1%. Cu toate acestea, economistul James Smith de la ING a remarcat că întreaga creștere a PIB-ului din 2024 poate fi atribuită creșterii populației, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor a înregistrat o ușoară scădere.
Perspective pozitive pentru încheierea războiului din Ucraina
Un alt factor care a contribuit la optimismul piețelor a fost declarația președintelui Donald Trump, care a afirmat că a discutat atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar ambii lideri și-ar dori pacea. Trump a anunțat că a ordonat oficialilor americani să inițieze imediat discuții pentru a pune capăt conflictului.
Această perspectivă a stimulat apetitul investitorilor pentru active de risc, reflectându-se în creșterea indicilor europeni.