Titlurile Digi Communications au însumat transferuri de 24 milioane euro, într-o zi în care au scăzut cu 5 pași de cotare sub prețul ofertei publice încheiată săptămâna trecută. Deja în primele două zile de tranzacționare au fost schimbate titluri reprezentând echivalentul tranșei de retail, iar brokerii și investitorii sunt surprinși de evoluția din piață.
După debutul bun de ieri, cu transferuri consistente și apreciere a cotației, titlurile Digi Communications (DIGI) au depășit rulajul, valoarea schimburilor ridicându-se la 109,24 milioane lei (23,99 milioane euro), reprezentând 62% din rulajul pieței de acțiuni de la Bursa de Valori București de 176,20 milioane lei (38,69 milioane euro).
După debutul pozitiv din prima oră de tranzacționare în ringul bursier, când ieri au atins un maxim de 43,60 lei/acțiune, titlurile Digi s-au înscris însă pe o traiectorie decendentă bine conturată, declinului din ultima parte a sesiunii de ieri adăugându-i-se reculul de 4,13% de azi, închiderea realizându-se la prețul de 39,50 lei/acțiune, cu 1,25% sub prețul ofertei publice de 40,00 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Micii investitori merg cu reclamații la BNR și ASF pentru oferta DigiEste o mișare care a surprins piața, chiar dacă astăzi Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a început ancheta penală și împotriva operatorului telecom RCS&RDS, într-un caz de acum 10 ani privind contractarea drepturile de televizare ale meciurilor Ligii Profesioniste de Fotbal.
Vânzările ridicate ridică semne de întrebare în piață. „N-am înțeles de unde acțiunile astea”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring în Târgu Mureș.
El arată că schimburile din cele două zile de tranzacționare deja cumulează valoarea întregii tranșe de retail, ceea ce arată că vinde și altcineva decât micii investitori. Dacă ne uităm la maniera de tranzacționare, se observă o presiune constantă pe cotații, semn că cineva constant aruncă pachete de acțiuni în piață și acela nu poate fi decât un instituțional. Când vinde retailul, osiclațiile sunt mai puternice și neregulate, contrar a ceea ce se vede pe graficul atașat.
În cele două sesiuni de tranzacționare, s-au efectuat transferuri cu 4,22 milioane acțiuni Digi, reprezentând 97,87% din totalul acțiunilor de pe tranșa investitorilor individuali, de 4,33 milioane titluri, 17,66% din valoarea întregului pachet de 23,92 milioane acțiuni care au făcut obiectul ofertei și 4,22% din întreg stocul de acțiuni al companiei.
Pentru Mesaroș de la Goldring este neașteptată coborârea sub prețul ofertei atât de repede și este surprins că nu apar instituționalii la cumpărare. Nu numai că nu se cumpără decisiv din „ask”, dar nici nu este cerere pentru pachete mai consistente de acțiuni pe diversele paliere de preț. Excepție a fost un ordin ascuns („hidden”) de 10.000 de acțiuni.
Este un parcurs similar cu cel al ședinței de tranzacționare de ieri când, de asemenea, aparent, instituționalii au fost la vânzare.