Indicatorul Vektor care măsoară relația companiilor listate cu investitorii a fost întrunit în criterii de excelență de Nuclearelectrica, Banca Transilvania, Antibiotice Iași, Purcari Wineries și TeraPlast Bistrița, dar peste jumătate dintre societățile de la cota BVB au note mai mici de 4.
Investitorii de la Bursa de Valori București reclamă periodic transparență mică din partea multor companii cotate și o distribuție neunitară a emitenților care acordă o importanță deosebită comunicării către piață. Realitatea este surprinsă de indicatorul Vektor, măsurat anual de Asociația pentru Relația cu Investitorii din România (ARIR) și care a publicat rezultatele pentru 2020.
Conform acestora, BVB a rămas o bursă de nota 4. Valoarea medie a indicatorului a urcat doar până la 3,8, de la 3,6 în 2019, dar acesta este tras în jos de societăți care reprezintă mai degrabă artefacte ale unor perioade trecute a bursei decât a companiilor care țintesc spre viitor și vizează atragerea de finanțare prin piața de capital.
CITEȘTE ȘI Verdict din zona fondurilor de pensii românești: Suntem într-o bulă speculativă; bursa americană este decuplată de economia realăNu mai puțin de 9 societăți au nota 0, ceea ce înseamnă că nu îndeplinesc niciun criteriu din cele 15 specte urmărite, ce includ disponibilitatea echipei de relații cu investitorii, informații despre conducerea companiei și politica de remunerare, organizarea conferințelor telefonice dedicate rezultatelor financiare, existența prezentării pentru investitori, publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare, participarea la evenimente cu investitori, furnizarea informațiilor financiare în format excel, existent unui transcript sau a unei înregistrări a conferinței de prezentare a rezultatelor financiare, publicarea informațiilor despre prețul acțiunii, acoperirea de către analiștii financiari și raportarea non-financiară.
La nivelul zero se găsesc Artego Târgu Jiu (ARTE), Bermas Suceava (BRM), COMCM Constanța (CMCM), Armătura (ARM), Energopetrol (ENP), Electroaparataj (ELJ), Condmag (COMI), Turism Felix (TUFE) și Uztel Ploiești (UZT).
Totuși, tabloul s-a ameliorat în partea sa superioară. La categoria Premium, nota medie este 7,3, iar pentru companiile din structura indicelui reprezentativ BET calificativul mediu a crescut cu 8,6, de la 8,0 în anul 2019. Mai mult decât atât, cei de la ARIR subliniază dublarea numărului companiilor care au trecut de nota 9.
Un salt notabil în intervalul de un an consemnează Purcari Wineries (WINE), care are nota 10, după ce în 2019 primise doar 7,5. Producătorul basarabean de vinuri este într-o companie selectă, cu Banca Transilvania (TLV), Antibiotice Iași (ATB), TeraPlast Bistrița (TRP) și Nuclearelectrica (SNN). Compania care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă era indicată pentru Profit.ro de un investitor individual cu peste 20 de ani de experiență și portofoliu relevant la BVB ca fiind un exemplu despre detaliile tranzacțiilor companiei.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Aparent paradox pentru obligațiunile guvernamentale de la BVB. Titlurile scadente în 2023 aduc pe termen foarte scurt un randament de peste 3 ori mai mare decât emisiunea cu maturitate de 1 an„Ne bucură foarte mult această evoluție”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București. „Este un proiect pe care îl susținem.” Calificativul primit în indicatorul Vektor este reper pentru operatorul de piață în selectarea celor 15 companii pentru care BVB va plăti case de brokeraj românești în vederea acoperirii cu rapoarte de analize, urmărite de investitori.
„Comunicarea cu investitorii este un aspect foarte important pentru orice companie care își dorește o evaluare vât mai apropiată de valoarea echitabilă”, a mai adăugat Tănase.
Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), Alro Slatina (ALR), OMV Petrom (SNP), Electrica (EL) și Romgaz Mediaș (SNG) au fiecare nota 9,5. Acestea sunt urmate de 5 emitenți cu note de 9: Bursa de Valori București (BVB), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), Transgaz (TGN) și BRK Financal Group (BRK).
CITEȘTE ȘI Vrancart închide cercul reciclării. „Am încercat să acoperim zonal toată țara.” Combustibili din deșeuri, cazanul de la Adjud și proverbiala hârtie igienicăDaniela Șerban – președintele Asociației care măsoară indicatorul Vektor, într-o colaborare cu consultantul financiar Mazars România – menționează punctul cu privire la transoarența politicilor de remunerare drept cel mai important de care se împedică societățile de la cota bursei românești.
Transelectrica (TEL) și Bittnet Systems au nota 7,5, iar într-o zonă de mediocritate, cu note curpinse între 5 și 7, se afă un număr de 12 emitenți: Biofarm (BIO), BRD Groupe Société Générale (BRD), Digi Communications (DIGI), Electromagnetica (ELMA), Conpet Ploiești (COTE), Impact Developer & Contractor (IMP), Patria Bank (PBK), Romcarbon Buzău (ROCE), Rompetrol Rafinare Constanța (RRC), Sphera Franchise Group (SFG), Transilvania Brker de Asigurare (TBK) și SIFV Transilvania (SIF3).
Nu mai puțin de 48 de nume de la cota BVB se află care nu întrunesc mai mult de reperul de 4 puncte, aici intrând nu numai companii care au trecut prin reorganizare, cu activitatea încetată sau în diverse stadii care preced delistarea, dar și 4 societăți care în „boom”-ul bursier al anilor 2005-2007 dețineau ponderea tranzacțiilor, respectiv acțiuni SIF.