În contextul celei mai mari distribuiri de cash din istoria bursei românești - aproape 22.000 de acționari ai Fondului Proprietatea vor primi n conturi aproximativ 9,3 mld. lei sub formă de dividend de pe urma exit-ului de la Hidroelectrica (H2O), opiniile analiștilor se împart între cei care cred ca impactul va fi seismic, inclusiv pe cursul de schimb și cei care cred efectele se vor resimți mai degrabă în zona investitorilor mici.
“O bună parte din deținerile de acțiuni FP sunt în proprietatea fondurilor de pensii și de investiții din Romania. Este de așteptat ca aceste sume să fie reinvestite conform politicilor de investiții ale acestor instituții. Dacă vorbim de fondurile de pensii, acestea au o pondere mare din investiții alocată către titluri de stat, ceea ce ar putea însemna că pentru o perioadă randamentele la aceste instrumente ar putea să scadă (pe măsură ce prețurile lor cresc). La fel se poate spune și de companiile locale care au ponderi cât de cât importante în portofoliile acestor investitori instituționali. Din distribuția de cash, vor exista și sume care să meargă către alte piețe, pentru că, de exemplu, fondurile de pensii nu investesc doar în România, dar și pentru ca FP are și acționari străini. Nu cred însă că aceste fluxuri care ies să fie atât de mari încât să pună presiune pe curs”, este de părere Ovidiu Dumitrescu, Deputy CEO al Investimental, cel mai nou broker bursier de piața locală, lansat în vara acestui an.
În opinia executivului, mai interesant va fi de intuit comportamentul investitorilor mai mici, care sunt în general mai puțin previzibili. Conform datelor de pe site-ul BVB, “ar trebui ca aproximativ jumătate de miliard de EUR din cele două ce vor fi plătite de FP să ajungă către persoane fizice, ceea ce ar putea împinge și mai sus prețurile pentru companiile de la BVB care plătesc dividende mari, de exemplu. Ei bine, această parte are potențialul de a genera mișcările cele mai impulsive și, ca atare, cele mai spectaculoase, la bursă”, a mai spus Dumitrescu, cu o experiență de peste 15 ani pe piața locală de capital.
Într-o analiză a celor mai importante 84 de companii de pe Bursa de la București din punct de vedere al profitului, Dumitrescu a remarcat că 55% dintre companiile care au raportat rezultatele, nu au reușit să transfere creșterile de prețuri către clienți / furnizori sau chiar și-au restrâns afacerile în primele șase luni ale anului. Chiar și așa, bursa la nivel agregat a crescut în prima jumătate a lui 2023.
Din 24 iulie, Investimental, având-o la cârmă pe Mihaela Bîciu, fost CEO Tradeville, a început să ofere tranzacționare pe Bursa de Valori București și piața americană. Compania a fost admisă ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București, în februarie, iar din decembrie 2022, este autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).