Guvernul a intrat în ședință și a început discuția pentru majorarea salariului minim brut pe economie, de la 1 octombrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. Pentru construcții, însă, creșterea pregătită, de la 4.000 de lei la 4.500 de lei, nu va fi deocamdată aprobată, ca și pentru alte domenii, guvernanții argumentând că aceasta este soluția pentru ca efectul anumitor facilități să nu fi pierdut.
PROFIT NEWS TV organizează Maratonul Afacerilor Germane în România - DETALII AICI
UPDATE 13:45 Majorarea salariului minim brut pe economie a fost aprobată. Conform calculelor Guvernului, salariul net minim garantat în plată va ajunge la 2.079 lei, reprezentând o creștere netă de 181 lei.
Guvernanții susțin că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea în final.
Astfel, Guvernul agreează majorarea salariului minim pe economie de la 3.000 lei la 3.330 lei, dar nu adoptă încă majorarea salariului minim din domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, argumentând că aceste categorii, până la intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscale pe care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament, beneficiază în continuare de scutire la plata contribuției de sănătate.
”Calculele prezentate în această dimineață de Ministrul Finanțelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă, drept urmare am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii, iar ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafactate pentru că au încă scutirea la CASS”, a spus premierul Ciolacu.
Totodată, în vederea asigurării resurselor necesare bugetului general consolidat, va fi anulată suma de 200 lei neinclusă în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii, pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, în baza contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu și care se încadrează în condițiile reglementate la instituirea facilităților fiscale.