Numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor a atins un nivel-record la finalul lunii mai, depășind 1,7 milioane, arată datele publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), însă evoluția ar putea fi una conjuncturală, generată de inundațiile din ultima perioadă, care i-au împins pe mulți români să își asigure casele.
La 31 mai, în România erau emise 1,706 milioane de polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, după ce în 24 mai a fost depășit pentru prima dată pragul de 1,7 milioane, relevă statisticile publicate de PAID, scrie News.ro.
Nivelul atins la finalul lunii mai este cel mai mare din iulie 2010, când s-a emis prima poliță de asigurare obligatorie a locuințelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă specialiștii nu văd, încă, o tendință consolidată de creștere a asigurărilor de locuințe, chiar dacă s-ar putea înregistra un avans suplimentar.
”Inundațiile din ultima perioadă i-au pus pe unii români pe gânduri, acesta este principalul motiv. În acest an, probabil se va ajunge la un nivel de 1,8 milioane”, a declarat pentru News.ro președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu
Chiar și la acest nivel, gradul de penetrare a asigurării locuințelor rămâne redus în România, ținând cont că în țară există peste 8 milioane de locuințe.
Astfel, doar în jur de 20% dintre locuințe sunt asigurate împotriva principalelor dezastre care pot lovi diferite zone din România: inundați, cutremure și alunecări de teren.
Una dintre explicațiile gradului mic de asigurare este lipsa de încredere a românilor în firmele de asigurare.
”În plus, mulți români merg pe principiul ”mie n-o să mi se întâmple” și amână decizia de a-și face această asigurare obligatorie”, a afirmat Andriescu.
CITEȘTE ȘI Românii preferă mașinile negre și gri; camera video care ajută la parcare cântărește mult în decizia de cumpărareO altă explicație este legată de lipsa oricăror consecințe pentru cei care nu își asigură locuințele, deși, pe hârtie, asigurările sunt obligatorii.
Însă legea prevede că primarii sunt cei care ar trebui să îi amendeze pe proprietarii care nu încheie polițe de asigurare a locuințelor, iar edilii nu iau, în realitate, niciun fel de măsură împotriva propriilor votanți.
Potrivit legii, proprietarii care nu își asigură casele pentru inundații, alunecări de teren și cutremur pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. În plus, deși asigurarea a fost gândită pentru cei din mediul rural, 75% dintre asigurări sunt în mediul urban.
Totodată, aproape 90% dintre cei asigurați obligatoriu o fac pentru a putea să încheie și o asigurare facultativă, care asigură acoperire pentru mai multe situații și pentru o sumă mai mare, spun specialiștii.
Valoarea asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 de euro pentru construcțiile din chirpici și de 20.000 de euro pentru casele construite din materiale mai rezistente.
Pentru creșterea eficienței implementării acestei legi, UNSICAR a propus o modificare la legea asigurărilor obligatorii, care se află în discuții la Parlament în această perioadă.
CITEȘTE ȘI Fă-ți bagajele și cară-te de la mine din Casă!”Vrem să oferim brokerilor posibilitatea de a încheia contracte direct cu PAID, nu prin firma de asigurare. Astfel, brokerul, nu firma, ar urma să ia comisionul de 10% și ar fi mai motivat. El este cel care se duce în sate să vândă asigurări”, a precizat Andriescu.
Polița are forma standard, conține sigla PAID, adică "Poolul de asigurări împotriva dezastrelor" și mențiunea că este eliberată în baza legii 260 din 2008.
PAID a fost înființat în septembrie 2009 și este controlat de marii asigurători din România. Primele polițe emise de PAID, cunoscute și sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.