Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, a declarat marți că este imposibil să își mai dea demisia, din moment ce a demarat o procedură parlamentară pentru demiterea sa, dar este conștient de faptul că mandatul său la conducerea instituției se apropie de sfârșit.
"Am zis că nu-mi dau demisia, iar acum cred că ar fi și imposibil să-mi dau demisia, din moment ce există o procedură parlamentară. Aștept ca această procedură să își producă efectul. De fapt, nu cred că mai e nicio diferență", a spus Negrițoiu, într-o declarație în fața jurnaliștilor, conform News.ro.
Șeful ASF a menționat că instituții precum ASF sau Banca Națională a României (BNR) trebuie să ăși păstreze independența în fața politicienilor, așa cum prevede și legea.
"Autoritățile de supraveghere financiară sunt organizate ca să limiteze interferența politicului în acțiunile de zi cu zi. Sunt în această situație banca centrală, care are și supravegherea sectorului bancar, și Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru sectoarele nebancare", a afirmat Negrițoiu.
Declarațiile șefului ASF vin după ce patru comisii din Senat și Camera Deputaților, reunite într-o ședință comună luni, au votat aproape în unanimitate revocarea din funcție a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, iar președintele Comisiei Economice a Camerei Deputaților, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunțat demararea efectivă a procedurii de demitere.
Propunerea urmează să fie votată într-o ședință comună în plen, cel mai probabil săptămâna viitoare, potrivit lui Tudose.
Parlamentarii au votat luni în absența lui Mișu Negrițoiu, care a refuzat invitația și a trimis o scrisoare în care arată ca revocarea unui membru al consiliului de conducere al ASF nu este legal posibilă, cât timp acesta îndeplinește condițiile care au stat la baza numirii sale.
Marți, șeful ASF a prezentat jurnaliștilor motivele absenței la ședința de luni a comisiilor parlamentare reunite, susținând că au fost mai multe vicii de formă.
Totuși, președintele Autorității de Supraveghere Financiară s-a arătat resemnat, în fața jurnaliștilor, că va fi obligat să părăsească funcția în curând.
"Probabil este mult pentru o singură persoană să reziste în aceste condiții, cu aceste provocări, mai mult de doi ani și jumătate, și înțeleg că mandatul meu se apropie de sfârșit. Dar plec cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în fața comisiilor parlamentare și ceea ce ar fi trebuit să fac", a mai spus Negrițoiu, care consideră că activitatea sa la ASF va avea efecvte pozitive pe termen mediu și lung.
CITEȘTE ȘI Ikea investește 80 milioane euro pentru al doilea magazin din București. Când va fi deschisLuni a avut loc ședință comună la care au participat patru comisii: comisia pentru politica economică, reformă și privatizare și comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, plus comisia economică, industrii și servicii și comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat.
Cele patru comisii au votat luni aproape în unanimitate, cu o abținere și o persoană prezentă care nu a votat, revocarea lui Negrițoiu, iar acesta ar putea să nu primească cele opt salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, potrivit lui Tudose.
”Am demarat efectiv procedura de demitere. Salariile compensatorii sunt plătite în cazul în care Negrițoiu ar fi demis din cauze neimputabile, ori noi tocmai asta vrem să demonstrăm”, a spus Tudose.
Deputatul PNL Andreea Paul a susținut luni, în cadrul ședinței, că președintele ASF are un salariu de 13.000 de euro, iar articolul 55 din contractul colectiv de muncă din cadrul instituției prevede acordarea a opt salarii compensatorii în cazul demiterii acestuia.
”Negrițoiu primește opt salarii compensatorii, adică 104.000 euro, dacă este demis. Acesta este motivul pentru care nu vrea să-și dea demisia”, a spus Paul.
Parlamentarii i-au reproșat lui Negrițoiu, săptămâna trecută, slaba performanță obținută în funcția de președinte ASF, în contextul în care jucătorii din piața asigurărilor auto obligatorii RCA se confruntă cu falimente și situații financiare instabile.
Președintele ASF s-a apărat de acuzațiile privind Ordonanța de Urgență care stabilește tarife maximale la RCA, susținând că primele RCA maxime pe care le-a propus autoritatea sunt cu mult sub cele din țările vecine.
Mișu Negrițoiu a ajuns președinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în parlament numirea sa.
Negrițoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Rușanu, care și-a dat demisia de la șefia autorității din arestul poliției, în martie 2014, în condițiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.