La opt ani de la criza financiară mondială provocată de prăbușirea Lehman Brothers, băncile europene au încă în portofolii credite neperformante în valoare de 1.200 de miliarde de euro, iar situația nu se va schimba în următoarele decenii, potrivit unui raport al firmei de consultanță KPMG publicat luni, transmite Bloomberg.
Creșterea economică slabă din Europa îngreunează sarcina băncilor de a scăpa de activele toxice și le afectează profitabilitatea, iar presiunile sunt amplificate de înăsprirea reglementărilor și amenzile aplicate de autorități pentru practicile incorecte în afaceri, scrie News.ro.
Companiile financiare ar putea avea nevoie ”de mai multe decenii, nu de mai mulți ani” pentru reducerea expunerilor, ceea ce le afectează profitabilitatea, se arată în raport.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În timp ce băncile încearcă să reducă creditele neperformante, veniturile lor din împrumuturi sunt erodate de dobânzile negative practicate de Banca Centrală Europeană (BCE).
Marjele nete din dobânzi, respectiv diferența dintre veniturile din împrumuturi și costul de finanțare, este de circa 1,2% în Europa, față de aproximativ 3% în Statele Unite, conform KPMG.
”Revenirea la profitabilitate a băncilor europene nu este o cauză pierdută, dar va necesita multă muncă. Este clar că băncile din Europa au încă probleme în noua realitate a dobânzilor scăzute, negative, și cu creșterea costurilor legate de capital și reglementări”, a declarat Marcus Evans, partner la biroul pentru BCE al KPMG.