Moody's Investors Service a revizuit joi în creștere ratingurile pentru depozitele în valută pentru zece bănci din patru țări: România, Croația, Georgia și Ungaria, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.
Decizia vine în urma modificării plafoanelor de țară aplicate jurisdicțiilor băncilor, după ce Moody's a actualizat metodologia. În mod obișnuit, plafoanele de țară indică cel mai ridicat nivel al ratingului care ar fi atribuit în mod general pentru cele mai importante obligații financiare ale băncilor domiciliate într-o țară, fără considerațiile excepționale, cum ar fi sprijinul extern din afara țării, precizează Moody's, scrie Agerpres.
Schimbările reflectă poziția agenției că riscurile care afectează accesul la depozitele băncilor nu sunt diferite din punct de vedere material de cele care afectează capacitatea băncilor de a-și îndeplini obligațiile aferente serviciului datoriei. Ca rezultat al schimbării metodologiei, plafoanele aplicate depozitelor în valută au fost majorate în România, Croația, Georgia și Ungaria, ceea ce a avut ca rezultat revizuirea în creștere a ratingurilor pentru depozitele în valută pentru zece bănci.
Acțiunea de rating acoperă: Raiffeisenbank Austria d.d., JSC TBC Bank, JSC Bank of Georgia, Erste Bank Hungary Zrt., Kereskedelmi & Hitel Bank Rt., OTP Bank NyRt, Raiffeisen Bank Zrt., BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română (BCR) și Raiffeisen Bank.
Perspectivele atribuite ratingurilor pentru depozitele în valută pe termen lung pentru șase din cele zece bănci afectate de acțiunea de rating de joi rămân nemodificate. Perspectivele atribuite ratingurilor pentru depozitele în valută pe termen lung ale BRD - Groupe Societe Generale, BCE și Raiffeisen Bank rămân negative, ținând cont că ratingul suveran constrânge ratingurile băncilor, în timp ce perspectivele atribuite ratingurilor pentru depozitele în valută pe termen lung ale JSC TBC Bank, JSC Bank of Georgia și Raiffeisenbank Austria d.d. rămân stabile.