Creșterea datoriei globale și a lichidității reprezintă un risc major la adresa economiei mondiale, avertizează ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, într-un interviu pentru Financial Times. Potrivit lui Schaüble, care se pregătește să părăsească funcția actuală, sumele enorme aruncate pe piață de băncile centrale cresc riscul formării unor noi bule speculative.
Oficialul german se pregătește să preia funcția de președinte al Bundestag, Parlamentul Germaniei.
Nu este prima dată când Schaüble face astfel de avertizmente și critică politicile monetare prea laxe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Schaüble, văzut ca un architect al austerității, atrage atenția și în legătură cu riscurile la adresa stabilității zonei euro, în special cele provocate de creditele neperformante acumulate în timpul crizei, care reprezintă o povară în bilanțurile băncilor.
“Economiștii din întreaga lume sunt îngrijorați de riscurile tot mai mari care rezultă din acumularea de lichiditate și creșterea datoriilor, atât publice cât și private. Și eu, personal, sunt îngrijorat de aceste lucruri”, a afirmat oficialul german,
Schaüble adaugă că votul pro-Brexit de anul trecut demonstrează cât de “prostesc” este să asculți de “demagogi care spun: plătiți prea mult pentru Europa”.
Avertismente privind riscul unei noi crize financiare au fost transmise constant în ultimele luni, atât în America cât și în Europa.
Luna trecută, șeful celei mai mari băncii germane, Deutsche Bank, a avertizat asupra creșterilor rapide de prețuri în sectoare cheie, afirmând că Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să pună capăt politicii de relaxare monetară. Dobânzile ultrascăzute și achizițiile lunare de active și obligațiuni din zona euro au sprijinit băncile și recuperarea economică în regiune, însă au creat și o serie de noi provocări, susține acesta, adăugând că există deja primele semnale privind formarea de noi bule speculative în sectorul imobiliar, dar și în piețele financiare.