Marea Britanie: Retrageri masive din fondurile de pensii. 1 din 3 contributori a tras bani din depuneri înainte de pensionare

Marea Britanie: Retrageri masive din fondurile de pensii. 1 din 3 contributori a tras bani din depuneri înainte de pensionare

Sursa foto: Dvmsimages / dreamstime.com

scris 24 iul 2017

Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie atrage atenția că numărul contributorilor care retrag bani din fondurile de pensii înainte de vârsta de 65 de ani, în baza unei înlesniri din 2015, s-a majorat de 6 ori într-o perioadă foarte scurtă. Aproximativ 30% din participanți au tras bani înainte de pensionare.

Nu numai în România există tentația luării cu asalt a fondurilor de pensii. În Marea Britanie, deja se intră în bani. Nu sunt guvernanții, precum s-a întâmplat în Ungaria și Polonia, cei care fac fondurile de pensii mai mici, ci chiar contributorii lor.

Urmărește-ne și pe Google News

Un raport al al instituției de supervizare financiară din Marea Britanie, Financial Conduct Authority (FCA), menționează că nu mai puțin de 3 sferturi dintre fonduri au fost deja accesate de persoane care nu au îndeplinit vârsta minimă de pensionare de 65 de ani, transmite publicația britanică The Telegraph.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Daniel Dăianu, membru al CA al BNR, propune înființarea unei Autorități care să supravegheze conduita tuturor: bănci, firme de asigurări, fonduri private de pensii, fonduri de investiții, brokeri CITEȘTE ȘI Daniel Dăianu, membru al CA al BNR, propune înființarea unei Autorități care să supravegheze conduita tuturor: bănci, firme de asigurări, fonduri private de pensii, fonduri de investiții, brokeri

Contributorii profită astfel de așa-numitele “libertăți” față de dispunerea de banii de pensie introdusă în 2015, care permite celor care au planuri de pensionare cu contribuții prestabilite să acceseze o parte din acești bani dacă au trecut de vârsta de 55 de ani.

A fost la început un fenomen mai puțin răspândit, dar numărul retragerilor în baza respectivei decizii s-a majorat de la 5% la 30% din contributori. Instituția de supraveghere a descoperit că oamenii nu retrag neapărat banii pentru a-i cheltui, ci mai mult de jumătate din resursa financiară este mutată în alte forme de economisire și în fonduri de investiții unde mizează pe randamente mai mari decât cele oferite de planurile de pensii în ultimii ani.

John Greer, șef de politici de pensionare la compania de asigurări Old Mutual Wealth, spune că datele din raport indică faptul că mulți din banii retrași au fost duși către conturi individuale de economisire, achiziții de locuințe pentru a fi închiriate sau depozite la termen, ceea ce poate avea “consecințe dezastruoase pe termen lung”.

AUDIO Declarația privind desființarea Pilonului 2, care a lovit bursa și nu mai este asumată acum de nimeni CITEȘTE ȘI AUDIO Declarația privind desființarea Pilonului 2, care a lovit bursa și nu mai este asumată acum de nimeni

Tom Mc Phail, șef de politici la furnizorul de servicii financiare Hargreaves Lansdown, spune că raportul reprezintă o încercare a Autorității de a încerca din nou să pună spiridușul libertății accesării banilor de pensionare înapoi în sticlă. “Liberalizarea pensiilor s-a dovedit a fi populară printre investitori, dar analiza reglementatorului subliniază câteva consecințe pe termen scurt asupra sistemului."

Greer subliniază faptul că oamenii retrag bani care sunt liberi de taxare în sistemul de pensii și îi introduc în instrumente financiare care nu sunt exceptate de la taxare sau în proprietăți ilichide.

Christopher Woolard, director la Autoritatea de Conduită Financiară, spune că instituția pe care o reprezintă a identificat zone unde intervenția timpurie ar fi necesară, în condițiile în care piața contribuțiilor către planurile de pensii s-a modificat substantial de la introducerea libertăților, din 2015. Autoritatea are în vedere protecții suplimentare pentru consumatorii care retrag bani din fondurile lor de pensii fără o consultare financiară prealabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
fonduri
marea britanie