Cine a pus ochii pe averea cuponarilor

Cine a pus ochii pe averea cuponarilor

Sursa foto: Rawpixelimages / dreamstime.com

scris 12 iul 2017

La ASF sunt înregistrate 3 proiecte pentru fructificarea pachetelor de acțiuni din programul de privatizare în masă care nu sunt mișcate de cei împroprietăriți. Activele totale se ridică la echivalentul a 230 milioane de euro.

Un „stârv” al programului de privatizare în masă în jurul căruia se adună „vulturii”. Pachetele de acțiuni ale cuponarilor și deținerile reziduale la SIF-uri sunt în atenția mai multor entități din piață care vor să pună în mișcare aceste active în valoare de aproximativ 230 milioane euro și să câștige de pe urma lor.

Urmărește-ne și pe Google News

La Autoritatea de Supraveghere Finanaciară (ASF) se află nu mai puțin de 3 propuneri legate de pachetele de acțiuni abandonate și care se regăsesc în secțiunea 1 a Depozitarului Central, spune vicepreședintele instituției Mircea Ursache.

Pragurile la SIF-uri vor fi discutate în toamnă. Variante: mutarea deciziei la acționari, dar și ridicarea completă CITEȘTE ȘI Pragurile la SIF-uri vor fi discutate în toamnă. Variante: mutarea deciziei la acționari, dar și ridicarea completă

Un prim proiect aflat în analiza ASF a fost depus de Bursa de Valori București și Asociația Brokerilor și acesta prevede ca brokerii să cumpere direct de la persoanele înregistrate cu pachetele de acțiuni în secțiunea 1, la o valoare negociată a acțiunilor, cu plata pe loc. Ursache nu a putut lămuri, la solicitarea Profit.ro, în ce măsură ar fi acceptabilă o tranzacționare la valori negociate a unor acțiuni listate, eventual la prețuri depărtate de cele de piață.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) are propriul ei proiect care să valorifice acțiunile existente în secțiunea 1. Pachetele de acțiuni ar urma să intre în structura unui fond de investiții care să tranzacționeze activ la BVB.

SIF-urile se pregătesc să-și vadă de propriul stoc de acțiuni din secțiunea 1

Finalmente, pentru așa-numitele pachete reziduale de la cele 5 societăți de investiții financiare, SIF-urile au propriile lor proiecte. SIF Moldova (SIF2) nu a renunțat la ideea consolidării valorii nominale a acțiunilor cu rezultatul scoaterii implicite din acționariat a acționarilor care nu își exprimă opțiunea pentru rotunjirea aportului la capitalul social. Un prospect în acest sens a fost respins în toamna anului trecut de ASF pe motiv că operațiunea de returnare de aport la capitalul social se făcea la valoarea nominală de 0,1 lei/acțiune și nu la prețul de piață care era de 8-10 ori mai mare.

La Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la SIF Transilvania (SIF3) din luna aprilie a acestui an, președintele Directoratuui societății Mihai Fercală și-a anunțat intenția de a face o astfel de operațiune de consolidare a valorii nominale, doar că returnarea de aport la capitalul social să o facă la prețul pieței.  „Mă interesează să stimulez creșterea prețului de tranzacționare prin anularea acțiunilor și reducerea capitalului social”, își explica atunci obiectivele șeful de la SIF Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
bvb
bursa
depozitarul central
berd
sif transilvania
sif moldova
mircea ursache