Banii dați gratuit pentru deschiderea unei afaceri, ca în programul guvernamental SRL-D, nu funcționează, a declarat Mihai Marcu, președintele Consiliului de Administrație al MedLife, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.
Marcu a spus că organizația Romanian Business Leaders (RBL) a încercat să îi susțină, oferind mentorat, pe cei care intră în afaceri și, din acest motiv, a încercat să ia legătura cu cele 400 de persoane care au obținut finanțare prin SRL-D, programul guvernamental prin care se alocă până la 10.000 de euro firmelor debutante. Însă, din cele 400 de persoane, organizația a reușit să contacteze doar 40 și numai 10 dintre acestea au fost interesate de sprijin.
“Am ajuns la concluzia că banii dați gratuit nu funcționează”, a declarat Marcu, precizând că afacerile deschise sunt, de obicei, coaforuri, spălătorii auto și altele de acest fel, care nu aduc valoare adăugată pentru că resursele sunt folosite ca “venituri de toată ziua”.
CITEȘTE ȘI Nextebank și-a schimbat denumirea în Patria Bank și vizează o fuziune cu Banca Comercială CarpaticaÎn opinia sa, sunt sustenabile soluțiile de tipul “adoptă un sat”, inițiate de RBL, prin care organizația încearcă să identifice specificul local și să îl folosească într-o întreprindere economică. El a dat ca exemplu agroturismul în localitățile unde există vestigii istorice.
Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată - Debutant) a fost creat printr-o ordonanță din 2011 și acordă oricărui cetățean român care vrea să își deschidă prima afacere o finanțare nerambursabilă de 50%, dar fără să depășească 10.000 euro din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanțare.
În perioada 2015-2020, ar urma să fie finanțate circa 550 de microîntreprinderi pe an.
Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile cel mult 4 salariați care sunt remunerați cu cel mult un câștig salarial mediu brut pe economie din anul anterior. De asemenea, aceste firme nu datorează taxe pentru operațiunile de înmatriculare la Registrul Comerțului.