După scăderea de luni, provocată de votul britanicilor în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană la referendumul de joia trecută, indicele a închis pe verde toate ședințele bursiere din această săptămână. Astfel, Stoxx Europe 600 a încheiat săptămâna la nivelul de 332,24 puncte, încă sub valoarea de 346,34 puncte din ziua rererendumului. Indicele a pierdut 37,59 puncte în urma votului pro-Brexit, dar a recuperat circa 60% din declin pe parcursul acestei săptămâni.
Indicele FTSE 100 al bursei londoneze a avansat vineri cu 1,1%, atingând un nou maxim al acestui an. Pe parcursul săptămânii, indicele a câștigat 7,2%, cel mai rapid avans săptămânal din decembrie 2011.
Pe de altă parte, lira sterlină a scăzut vineri în raport cu dolarul pentru a doua ședință consecutiv și a atins un minim intraday de 1,3245 dolari, avansând apoi ușor până la 1,3261 dolari, cu 0,38% sub referința de joi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lira a revenit pe scădere joi, după două zile de creștere, afectată de comentariile guvernatorului Băncii Angliei Mark Carney, care a indicat că instituția ar putea adopta noi măsuri de relaxare monetară pentru a sprijini economia. Carney a afirmat că dobânda cheie, aflată la minimul istoric de 0,5%, ar putea fi redusă în vară, adăugând că există și posibiliatea adoptării măsuri de relaxare monetară.
Astfel, moneda britanică a coborât joi cu 0,7% în raport cu dolarul, la 1,3331 dolari, atingând un minim intraday de 1,3207 dolari/unitate.
Argintul a înregistrat cel mai mare avans săptămânal din ultimele 15 luni, de circa 5%, atingând maximul ultimilor aproape trei ani, de 19,46 dolari/uncie,în condițiile în care investitorii au continuat goana după active de refugiu, iar dolarul a înregistrat deprecieri.
Metalele au beneficiat de pe urma înrijorărilor din piață legate de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Contractele futures pentru aur au avansat cu 1,5% pe parcursul săptămânii, la 1,338,4 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din martie 2014.