Lichidatorul Rapidului ar putea bloca modernizarea Giuleștiului. Dezastru la Pro Rapid. Unde sunt trofeele

Lichidatorul Rapidului ar putea bloca modernizarea Giuleștiului. Dezastru la Pro Rapid. Unde sunt trofeele
scris 28 mai 2017

Lichidatorul Fotbal Club Rapid SA, aflat în faliment, ar putea da în judecată clubul sportiv CS Rapid București din subordinea Ministerului Transporturilor, care deține stadionul Valentin Stănescu din Giulești, pentru a-l obliga să restituie sau să achite contravaloarea mai multor bunuri ale echipei de fotbal private falimentare aflate în incinta stadionului, cum ar fi tabela de marcaj sau sistemul de supraveghere video, iar acest eventual proces riscă să suspende lucrările de modernizare a stadionului din Giulești în vederea Euro 2020, potrivit unui document al lichidatorului judiciar Sierra Quadrant.

"Referitor la bunurile aflate în incinta Stadionului Valentin Stănescu, facem precizarea că în contabilitatea societății FC RAPID SA au fost identificate facturi pentru diverse bunuri cum ar fi tabela de marcaj, sistemul de supraveghere video, cabine masaj, scaune, mese și birotică, porți de acces, generator energie etc. Din informațiile primite de la conducerea societății a rezultat că aceste bunuri se regăsesc în incinta stadionului Valentin Stănescu aparținând CS Rapid București, motiv pentru care ne-am deplasat pentru inventariere, însă accesul în incinta stadionului ne-a fost împiedicat de conducerea societății, motivând că aceste bunuri aparțin Statului și nu există niciun document contabil între FC Rapid SA și CS Rapid București cu privire la acestea", arată sursa citată.

Urmărește-ne și pe Google News

Cei de la Sierra Quadrant adaugă că, din verificările lor, a rezultat că într-adevăr, nu au fost întocmite documente între FC Rapid SA și CS Rapid București, dar că este "evident" faptul că acestea sunt amplasate în incinta stadionului. Lichidatorul a cerut instanței să oblige CS Rapid să îi permită accesul pe stadion, însă a pierdut procesul. Președintele CS Rapid, Vali Caciureac, declara în aprilie pentru Pro Sport că există un protocol potrivit căruia toate îmbunătățirile aduse de FC Rapid SA stadionului Giulești rămân în patrimoniul clubului sportiv.

ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România CITEȘTE ȘI ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România

"În această situație, singura soluție legală pentru a recupera și valorifica aceste bunuri este formularea unei cereri de revendicare mobiliară împotriva CS Rapid București, acțiune prin care să solicităm obligarea pârâtei la restituirea bunurilor în cauză sau achitarea contravalorii acestora. Având în vedere faptul că stadionul Valentin Stănescu va intra într un amplu proces de renovare și modernizare, proces derulat de Compania Națională de Investiții, urmează ca lichidatorul judiciar să informeze Compania despre eventualul litigiu și să-i solicite să protejeze aceste bunuri până la soluționarea acestui litigiu. Apreciem că putem avea o soluție a instanței în acest caz într-o perioadă cuprinsă între 2-3 ani", se mai afirmă în document, în care se evocă și "posibilitatea suspendării lucrărilor de modernizare a stadionului Valentin Stănescu de către Compania Națională de Investiții în urma cererii de protejare a bunurilor FC Rapid SA până la soluționarea litigiului în cauză".

Sierra Quadrant mai relatează că a inventariat bunurile de la baza de pregătire Pro Rapid, pe care le-a găsit într-o stare avansată de degradare, din cauza folosinței îndelungate, dar și a condițiilor în care au fost depozitate.

"Menționăm că baza Pro Rapid a fost deconectată atât de la energia electrica, cât și de la gaze, din cauza restanțelor la plata utilităților, astfel că nu a mai fost încălzită pe timpul iernii, iar apa a pătruns în interior și a distrus în mare parte mobilierul și bunurile. Având în vedere starea fizică deplorabilă a acestor bunuri, considerăm că se impune casarea acestora, deoarece este practic imposibil ca ele să mai poată fi valorificate", se mai spune în document.

Raport: Angajații Tesla se accidentează mai des și mai grav decât alți muncitori din industrie CITEȘTE ȘI Raport: Angajații Tesla se accidentează mai des și mai grav decât alți muncitori din industrie

Sierra Quadrant mai precizează că fostul lichidator judiciar al Rapidului, Aurel Brihac, a ridicat în cursul anului trecut mai multe bunuri de la Pro Rapid, respectiv piesele de mobilier, cupele și medaliile câștigate de echipă cu ocazia participării în competițiile interne și externe, bunuri care au fost predate către societatea de depozitare și arhivare IT Archive SRL.

"Nu am identificat un proces verbal de predare încheiat de fostul lichidator și societatea menționată mai sus, dar avem confirmarea că aceste bunuri sunt în depozitul societății", mai relevă documentul citat.

Lichidatorul judiciar mai arată că a identificat un număr de cinci mărci și sigle aflate în patrimoniul Rapidului, respectiv trei cu denumirea UNIUNEA FOTBAL CLUB RAPID BUCUREȘTI, plus GIULEȘTINA și FOTBAL CLUB RAPID, și că bunurile echipei ar trebui valorificate la pachet cu mărcile, palmaresul echipei și cele 21 de cupe și premii obținute de clubul de fotbal.

"Achiziționarea la pachet a bunurilor mai sus menționate ar prezenta un interes uriaș pentru persoanele interesate în continuarea activității fotbalistice sub numele ‘’RAPID BUCUREȘTI”, deoarece, pe lângă numele echipei de fotbal, se achiziționează și o parte din istoria acesteia. Având în vedere că acțiunea de inventariere a tuturor bunurilor aparținând debitoarei poate să se întindă pe o perioadă destul de mare, că există în acest moment un interes manifestat atât prin declarațiile apărute în presă, cât și din contactele avute de lichidatorul judiciar cu diverse persoane interesate, solicităm adunării creditorilor aprobarea  demarării procedurii de evaluare a bunurilor menționate, urmând ca, ulterior acestei etape, să trecem la valorificarea acestora", se mai spune în documentul Sierra Quadrant.

ANAF anunță că Spațiul Privat Virtual va fi disponibil pentru firme din 1 iunie CITEȘTE ȘI ANAF anunță că Spațiul Privat Virtual va fi disponibil pentru firme din 1 iunie

Oficialii clubului de fotbal FC Voluntari, controlată de Primăria din localitate, au declarat în mai multe rânduri în ultima perioadă că sunt interesați să preia la licitație marca și palmaresul echipei din Giulești și să schimbe numele clubului lor în Rapid, iar reprezentantul Sierra Quadrant, Mihai Florea, a spus recent, la Digi Sport, că mai sunt și alte entități interesate de Rapid și a estimat valoarea brandului giueștenilor "undeva între 200.000 și 700.000 euro".

Compania Națională de Investiții a anunțat luna trecută că a finalizat expertizele tehnice, avizele, studiile de teren și studiile de prefezabilitate pentru stadioanele Arcul de Triumf, Giulești și Steaua, parte din angajamentele asumate de România pentru organizarea la București în 2020 a 4 partide din cadrul celei de-a 16-a ediție a Campionatului European de Fotbal.

"În perioada următoare, studiile de prefezabilitate vor fi supuse avizării în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Adminstrației Publice și Fondurilor Europene și vor fi depuse pentru obținerea avizului Ministerului Finanțelor Publice. Ulterior obținerii acestor avize, vor fi contractate serviciile pentru întocmirea studiilor de fezabilitate. Valoarea finală a investițiilor pentru fiecare stadion precum și lucrările care urmează a fi realizate vor fi stabilite de studiile de fezabilitate, iar indicatorii tehnico-economici ai investițiilor vor fi aprobați prin Hotărâre de Guvern. Până la această dată, cel de-al patrulea stadion, respectiv Stadionul Dinamo, nu a fost predat către CNI pentru a putea fi demarate procedurile specifice pentru avizarea indicatorilor tehnico-economici.", se preciza în comunicat.

Conform planului inițial întocmit de CNI, cele patru stadioane vor fi încadrate la finalul reconstrucției în categoria a IV-a UEFA, după cum urmează: Dinamo – 20-25.000 de locuri, Steaua – până la 30.000 de locuri, Rapid – 15-20.000 de locuri și Arcul de Triumf – 8.000 de locuri. Conform estimărilor, având în vedere că un loc va costa 1500-1600 de euro, suma totală pentru reconstrucția celor patru arene se va ridica la aproximativ 105 milioane de euro. Bucureștiul se află printre cele 13 orașe gazdă ale Campionatului European 2020, pe Arena Națională urmând a se disputa patru partide de la turneul final. Cele patru stadioane menționate trebuie reconstruite pentru a folosi la antrenamentele echipelor aflate în competiție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rapid
rapid bucuresti
rapid bucuresti faliment
cs rapid
giulesti
stadionul giulesti
fc voluntari
palmares rapid bucuresti
stadionul valentin stanescu