Furnizorul suedez de plăți și soluții de retail banking Klarna, la un moment dat cel mai valoros “unicorn” european, caută să ridice o nouă rundă de finanțare, dar la o evaluare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari, o fracțiune din cele 46 de miliarde de dolari la care a fost evaluată cu doar un an în urmă,
Acordul de 600 de milioane de dolari, care este în curs de finalizare, va implica inclusiv Sequoia Capital și Mubadala din Abu Dhabi, conform FT.
Scăderea dramatică a valorii a ceea ce a fost una dintre cele mai valoroase companii private din Europa evidențiază inversarea extremă a sentimentului față de start-up-urile care consumă numerar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta este semnificativ mai mică decât evaluarea de la ultima rundă, din iunie 2021, care a fost de peste 45 de miliarde de dolari, conform WSJ.
În februarie a fost anunțat că Klarna ar putea atrage fonduri suverane și de pensii printre noii investitori. În urma noii finanțări, era arătat atunci, evaluarea Klarna ar putea ajunge la 50-60 de miliarde de dolari, compania consolidându-și astfel prima poziție în Top-ul unicornilor europeni.
CITEȘTE ȘI Apple cumpără un startup care creează sau modifică muzică prin inteligență artificială. Gigantul și-a redus puternic anul trecut bugetul de achizițiiVara trecută, Klarna a atras 639 milioane de dolari de la un grup de investitori condus de SoftBank, la o evaluare post-investiție de 45,6 miliarde de dolari. La runda de finanțare anterioară, în primăvara anului 2021, compania fusese evaluată la 31 miliarde de dolari.
Printre investitorii startup-ului suedez se numără Sequoia Capital, Visa, Dragoneer Investment Group, Ant Group, precum și rapperii americani Snoop Dogg și A$AP Rocky.
Tot acum, Snoop Dogg a cumpărat Death Row Records, celebra casă de discuri care l-a ajutat pe rapperul american să își lanseze cariera muzicală.
Klarna este cel mai mare “unicorn” - companie privată evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari - din Europa și al doilea cel mai mare startup din domeniul financiar din lume, după procesatorul american de plăți Stripe.