La un deceniu de la prăbușirea Lehman Brothers, urmată de cea mai mare severă din 1929 încoace, analiștii JPMorgan, cea mai mare bancă de pe Wall Street, anticipează că, peste numai 2 ani, piețele ar urma să fie lovite de o nouă criză financiară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Vestea bună este că, potrivit estimărilor băncii, amploarea crizei anticipate în 2020 ar urma să fie mai mică decât în cazul crizei precedente. Modelul aplicat de JPMorgan se bazează pe durata perioadei de expansiune economică, posibila durată a următoarei recesiuni, gradul de îndatorare, evaluarea activelor financiare și nivelul de dereglementare și inovare financiară dinaintea crizei.
Acțiunile americane ar putea pierde 10% din valoare, iar prețurile la energie, 35%. Pe piețele emergente, monedele s-ar putea deprecia cu 14%, în timp acțiunile ar putea pierde 48%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În ceea ce privește activele, proiecțiile par blânde comparativ cu ceea ce a adus criza financiară globală și, cel mai probabil, nu sunt alarmante față de mediile din timpul crizelor/recesiunilor", afirmă strategiștii JPMorgan John Normand și Federico Manicardi.
Anterior, analistul senior al JPMorgan Marko Kolanovic concluziona că renunțarea la managementul activ al investițiilor, prin răspândirea fondurilor bazate pe structura unor indici, a ETF-urilor (exchange traded funds) și a stategiilor de tranzacționare bazate pe analiza cantitativă, au crescut riscul unui șoc pe piețele financiare.
"Trecerea de la gestionarea activă la cea pasivă a activelor scade capacitatea pieței de a preveni și de a-și reveni în urmă unor prăbușiri", au afirmat aceștia, potrivit Bloomberg.
Separat, el și colegii lui au avertizat, într-o notă publicată acum câteva zile, asupra riscului unei noi crize de lichiditate.