Isărescu: Creditarea trebuie să devină motorul creșterii, stimulii fiscali vor scădea în intensitate

Isărescu: Creditarea trebuie să devină motorul creșterii, stimulii fiscali vor scădea în intensitate
scris 22 mai 2017

România are o situație macroeconomică foarte bună, dar și riscurile sunt mai mari, în contextul în care motoarele reprezentate de stimulii fiscali și monetari vor scădea în intensitate, iar creditarea trebuie să redevină motorul creșterii economice, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul Forumului Pieței Financiare, organizat de Asociația Română a Băncilor (ARB).

Guvernatorul a subliniat că nu a văzut niciodată o situație macroeconomică atât de bună în România, în contextul existenței unui exces de lichiditate și a unei stabilități crescute a prețurilor. Însă, el a avertizat asupra creșterii riscurilor, pe măsură ce stimulii fiscali și monetari scad în intensitate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Nu am vazut niciodată o situație macroeconomică mai bună (...). Însă, când ajungem mai sus, riscul unei scăderi devine mai mare. (...) Avem o situație macroconomică bună, de care însă trebuie să avem grija pentru că există riscuri mai mari care trebuie administrate mai bine”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a atras atenția băncilor că acționarii băncilor ar putea pune întrebări, în condițiile în care lichiditatea este foarte ridicată, iar creditarea a scăzut.

”Acționarii ar putea să vă tragă de urechi, să vă întrebe ce faceți cu atâta capital, este capital nefolosit. Sunt sigur că, dacă nu v-au intrebat, o să vă întrebe”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a atras atenția că economisirea din România este mult mai mare decât creditarea, iar structura creditului este mult mai stabilă, pe măsură ce creditarea în valută s-a redus.

Grindeanu: A venit timpul ca, pe lângă biserici, primării și școli, să existe măcar un bancomat în fiecare sat sau comună CITEȘTE ȘI Grindeanu: A venit timpul ca, pe lângă biserici, primării și școli, să existe măcar un bancomat în fiecare sat sau comună

”Am scăpat de acest mare risc al creditului în valută, luat de cei care câștigau în lei, dar fără să blocăm creditul în valută, dacă făceam asta le dădeam exportatorilor riscul valutar”, a spus Isărescu.

Guvernatorul conideră că trebuie clarificat cadrul legal al activității bancare, în special în ceea ce privește protecția consumatorului.

”BNR a fost acuzată că nu se ocupă de protecția consumatorului. Însă, în țările în care banca centrală se ocupă de asta, nu se ocupă și de supraveghere, sunt domenii conflictuale. Trebuie să protejăm banii deponenților, să cerem băncilor să recupereze banii, să fim mai răi cu debitorii. Se împacă asta cu protecția benficiarului de credite? Nu prea”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că băncile nu sunt societăți de caritate, iar ele ”dau credite ca să obțină banii înapoi”.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
creditare
bnr
arb