Irlanda s-a plâns la Bruxelles că rivalii europeni joacă incorect pentru atragerea investitorilor care caută sedii post-Brexit. Germania încearcă să convingă că accentul irlandezilor face de neînțeles engleza

Irlanda s-a plâns la Bruxelles că rivalii europeni joacă incorect pentru atragerea investitorilor care caută sedii post-Brexit. Germania încearcă să convingă că accentul irlandezilor face de neînțeles engleza
scris 15 mar 2017

Autoritățile irlandeze s-au plâns Comisiei Europene că demersurile făcute la Dublin pentru a atrage furnizorii de servicii financiare care se gândesc să își mute sediile de la Londra după Brexit sunt subminate de orașe rivale, precum Luxemburg sau Frankfurt, care joacă agresiv și renunță la cerințe de capital pentru a câștiga noi companii.

"Alte orașe din Europa sunt foarte agresive în încercarea de a atrage companii", a declarat pentru Reuters ministrul irlandez însărcinat cu serviciile financiare, Eoghan Murphy, care a descris drept "periculos" comportamentul centrelor financiare rivale.

Urmărește-ne și pe Google News

Murphy spune că a discutat despre practicile unor state europene cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, exprimându-și îngrijorarea cu privire la lipsa cerințelor de capital pentru înființarea de sedii sociale.

Camera Lorzilor a eliminat ultimul obstacol parlamentar din calea declanșării Brexit CITEȘTE ȘI Camera Lorzilor a eliminat ultimul obstacol parlamentar din calea declanșării Brexit

"Aflăm din mai multe surse că sunt oferite anume stimulente companiilor. (Centrele financiare – n.r.) oferă acces la Piața Unică pe ușa din spate, fără să ceară capitalul necesar pentru sprijinirea diviziilor din Uniunea Europeană", potrivit lui Murphy.

Deși Murphy nu a prezentat nume, mai mulți oficiali irlandezi au precizat că Luxemburg este centrul financiar care a stârnit îngrijorarea ministrului. Pe lângă Luxemburg, Dublin concurează cu orașe precum Frankfurt și Paris pentru atragerea companiilor care se pregătesc să își transfere din operațiunile britanice în contextul Brexitului.

Săptămâna trecută, asigurătorul american AIG a devenit cel mai mare grup financiar care a ales Luxemburg pentru a-și muta sediul european după Brexit, în defavoarea capitalei irlandeze, iar autoritățile de la Dublin se tem că și alte companii mari îi vor urma exemplul odată ce premierul Marii Britanii va declanșa procedura de ieșire din Uniunea Europeană.

Reprezentanții AIG au spus că au preferat Luxemburg pentru că este aproape de clienții europeni ai companiei și pentru rolul pe care l-a avut în crearea UE.

Șefii companiilor din Marea Britanie resimt impactul votului pro-Brexit la nivelul afacerilor, dar cred că ieșirea din UE va fi benefică pe termen lung CITEȘTE ȘI Șefii companiilor din Marea Britanie resimt impactul votului pro-Brexit la nivelul afacerilor, dar cred că ieșirea din UE va fi benefică pe termen lung

Un alt jucător important care a ales Luxemburg în devafoarea rivalilor este firma de private equity Blackstone, a anunțat ieri Nicolas Mackel, directorul agenției de dezvoltare financiară din Luxemburg. Potrivit acestuia, alte trei sau patru companii de servicii financiare își vor muta aici bazele de operațiuni europene. 

Chiar dacă a pierdut până acum câteva investiții, capitala irlandeză, care, potrivit lui Murphy, nu are o atitudine de “predator” și nu este interesată să atragă companii care nu aduc și capital, a primit până acum solicitări de informații de la 80 de companii, conform IDA Ireland, agenția de stat care se ocupă cu atragerea investițiilor străine. Totodată, banca centrală a Irlandei a primit cereri de la cinci asigurători care vor să își înființeze sedii.

În ceea ce privește Germania, unul dintre argumentele cu care lobbyștii din Frankfurt încearcă să determine companiile să nu se mute la Dublin este că accentul irlandezilor face de neînțeles engleza vorbită în această țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
irlanda
dublin
centre financiare
brexit
investitii