Acțiunile europene s-au apreciat joi, iar bursa de la Londra a consemnat cel mai mare câștig zilnic de la finele lunii iunie, după ce Banca Angliei a redus dobânda cheie la un nou minim record și a anunțat un pachet de măsuri menite să contracareze efectele votului pro-Brexit.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a avansat cu 0,7%, sub creșterea de 0,9% înregistrată imediat după ce Banca Angliei a publicat deciziile de politică monetară, potrivit Bloomberg. Ieri, Stoxx 600 s-a apreciat nesemnificativ, după ce marți a închis la minimul ultimelor trei săptămâni.
Banca Angliei a redus rata dobânzii de politică monetară pentru prima oară în ultimii șapte ani, la 0,25%, un nou minim record. Totodată, instituția a extins programul lunar de achiziții de obligațiuni guvernamentale și a anunțat lansarea unui program pentru cumpărarea de obligațiuni corporative în valoare de până la 10 miliarde de lire, precum și introducerea unei noi facilități de creditare la termen pentru băncile comerciale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lira sterlină s-a depreciat cu 1,5% față de dolar, la 1,3125 unități, în timp ce randamentul pentru obligațiunile suverane britanice a scăzut la 0,65%, nivel minim record.
FTSE 100, indicele de referință al bursei londoneze, a urcat cu 1,6%, cea mai mare creștere zilnică de la finele lunii iunie. Indicele a închis la nivelul de 6.740,16 puncte, aproape de maximul acestui an, de 6.750,43 puncte.
“Când ai măsuri de relaxare de o asemenea magnitudine, este un semnal că băncile centrale vor ca piețele să fie predispuse la risc“, consideră Julien Jarmoszko, analist al S&P Global Market Intelligence, citat de MarketWatch.
Pe alte piețe, indicii CAC 40 (Paris) și DAX 30 (Frankfurt) s-au apreciat cu 0,6%, FTSE MIB (Milano), cu 0,7%, în timp ce IBEX 35 (Madrid) a urcat cu 1,5%.
Aprecieri notabile au consemnat acțiunile Siemens, care au urcat cu 4,5% după ce conglomeratul german a revizuit în urcare estimările de profit pentru acest an, pe fondul rezultatelor peste așteptări obținute în prima jumătate a anului, dar și băncile britanice Standard Chartered și HSBC, ale căror acțiuni au crescut cu 5,2%, respectiv 2,6%.