Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație atât pentru 2016, cât și pentru 2017, indicele prețurilor de consum urmând să rămână în teritoriu negativ până la finalul acestui an, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.
În ultimul raport trimestrial asupra inflației, publicat în luna mai, BNR estima că rata anuală a inflației va fi de 0,6% la finalul lui 2016, scrie News.ro.
”Scenariul de bază relevă o traiectorie proiectată a ratei anuale a inflației semnificativ mai joasă decât cea previzionată anterior, în contextul persistenței la nivel global și regional a unui nivel scăzut al inflației, de natură să afecteze comportamentul inflației de bază, dinamica prețurilor volatile, dar și cea a prețurilor administrate”, a spus Isărescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rata anuală a inflației a urcat în luna iunie până la -0,7%, de la -3,5% în luna mai. Evoluția a fost generată de eliminarea efectului scăderii TVA la alimente, din iunie 2015, din indicele anual, în condițiile în care prețurile au scăzut în iunie față de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor.
Potrivit BNR, menținerea ratei anuale a inflației în teritoriul negativ se datorează exclusiv efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016..
Iunie 2016 este prima lună din ultimul an în care indicatorul inflației anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.
În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. În plus, de la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă și pentru cea folosită la irigații a scăzut la 9%.
Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a prețurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianții ar aplica integral reducerea taxei la prețurile de la raft.