Guvernul cedează și plătește preț de criză pentru împrumuturile pe 10 ani

Guvernul cedează și plătește preț de criză pentru împrumuturile pe 10 ani
scris 21 nov 2024

Ministerul Finanțelor a luat din piață 500 de milioane de lei la un randament de 7,15%, în creștere abruptă față de precedentele împrumuturi la 10 ani. Cererea investitorilor a fost scăzută, iar la o emisiune simultană pe termen scurt prospectul nu a fost acoperit nici pe jumătate. O licitație fusese anulată luni din cauza dobânzilor mari cerute de investitori.

Investitorii au început să penalizeze mai aspru România pentru derapajul fiscal și a ridicat dobânzile solicitate la împrumuturile din piața internă, în timp ce în regiunile dobânzile sunt în stagnare sau chiar în scădere în unele țări.

Urmărește-ne și pe Google News
Probleme la PayPal, mii de utilizatori afectați CITEȘTE ȘI Probleme la PayPal, mii de utilizatori afectați

Finanțele au luat de la bănci 500 de milioane de lei, la o cerere de 779 de milioane de lei, în obligațiuni scadente în aprilie 2035. Randamentul mediu este de 7,15% pe an, în creștere față de licitația precedentă la 10 ani de 6,95% pe an sau la cea de dinainte pentru titluri scadente în februarie 2038 de 6,91% pe an.

Randamentele acceptate la licitația la 10 ani de joi sunt cele mai mari de după noiembrie 2023. De atunci însă condițiile de finanțare s-au îmbunătățit teoretic, în condițiile în care BNR a tăiat dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, la 6,5% pe an.

ASF confirmă Profit.ro: DallBogg poate vinde RCA în România. Bulgarii vor veni cu prețuri sub medie UPDATE Dallboog vrea 3% din piața RCA CITEȘTE ȘI ASF confirmă Profit.ro: DallBogg poate vinde RCA în România. Bulgarii vor veni cu prețuri sub medie UPDATE Dallboog vrea 3% din piața RCA

Obligațiunile cu scadența în ianuarie 2026 au atras oferte de doar 312 milioane de lei, față de un prospect de 700 de milioane de lei. Finanțele au emis 252 de milioane de lei pe această tranșă, la un randament de 6,33% pe an, comparativ cu 5,94% la precedenta emisiune pe 12 luni.

Dobânzile plătite de România au crescut în ultima vreme și accelerat în ultima săptămână, în răspăr cu evoluțiile din regiune, unde sunt cele mai ridicate. Majorarea dobânzilor este pusă de economiști pe seama derapajului fiscal, în condițiile în care deficitul bugetar pentru acest an depășește 8% din PIB, mult peste ținta fixată la începutul anului, în condțiile în care anul acesta au fost programate 4 rânduri de alegeri.

Profitul net al TTS se prăbușește. Transportatorul fluvial semnalează normalizarea pieței, după șocul din Ucraina care a generat o cerere excepțională CITEȘTE ȘI Profitul net al TTS se prăbușește. Transportatorul fluvial semnalează normalizarea pieței, după șocul din Ucraina care a generat o cerere excepțională

Randamentele medii la 10 ani au crescut în ultima săptămână cu 21 de puncte de bază în cazul României, la 7,11%, și au scăzut cu 4 puncte de bază în cazul Cehiei (la 3,97%), cu 16 puncte de bază în cazul Ungariei (la 6,52%), și cu 21 de puncte de bază în cazul Poloniei (la 5,52%).

Luni, Finanțele nu au vrut să plătească dobânzile cerute de bănci și au anulat licitația pentru titlurile scadente în mai 2027.

Foamea de bani a guvernului pe final de an este însă mare și necesarul de finanțare pentru noiembrie și decembrie este de 20 de miliarde de lei, după ce în primele 10 luni a împrumutat 215 miliarde de lei din piețele interne și externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica