Google a denunțat un „intervenționism radical” după ce guvernul american a cerut justiției să oblige gigantul tehnologic să vândă browserul său Chrome, o sancțiune potențial istorică pentru motorul de căutare deja criticat pentru practicile sale anticoncurențiale, scrie BFM TV.
Într-un document depus în instanță, Departamentul de Justiție a solicitat o sciziune a activității filialei Alphabet și a interzis, de asemenea, Google să semneze acorduri cu producătorii pentru a impune implicit utilizarea motorului său de căutare pe smartphone-uri, scrie G4Media.ro.
De asemenea, autoritățile doresc să împiedice Google să profite de sistemul său de operare mobil Android pentru a-și promova alte produse. Acestea cer chiar gigantului tehnologic să renunțe la Android dacă nu propune schimbări în această direcție.
Deși intențiile viitoarei administrații a lui Donald Trump pe această temă rămân necunoscute, această solicitare marchează o schimbare profundă din partea autorităților americane din domeniul concurenței, care au lăsat, în esență, giganții tehnologici în pace de la eșecul de a diviza Microsoft în urmă cu aproximativ douăzeci de ani.
O propunere care ar „dăuna consumatorilor”
Oficialii de la Justiție „au ales să promoveze un program intervenționist radical”, a declarat Kent Walker, președintele Google pentru afaceri globale, reacționând la cererile guvernului.
Această propunere, calificată de Kent Walker drept „uluitoare”, ar „dăuna consumatorilor americani, dezvoltatorilor și micilor întreprinderi – și ar pune în pericol poziția de lider economic și tehnologic mondial a Americii”, a continuat el.
Google a fost deja găsit vinovat vara trecută de Amit Mehta, un judecător federal din Washington, pentru practici ilegale de stabilire și menținere a monopolului său în domeniul căutărilor online.
Următoarea etapă este acum să se decidă cu privire la sancțiunea impusă companiei și, prin urmare, la răspunsurile care trebuie aduse poziției sale dominante. Se așteaptă ca Google să facă propuneri luna viitoare, înainte de o audiere programată pentru luna aprilie în fața judecătorului Amit Mehta. Indiferent de decizia judecătorului Mehta, este de așteptat ca Google să facă apel la hotărâre, ceea ce va prelungi procesul pentru anii următori.
Cazul va ajunge probabil în mâinile Curții Supreme și depinde de venirea lui Donald Trump la putere în ianuarie, când miliardarul republican va numi o nouă echipă în fruntea autorităților de concurență.
Trump l-a nominalizat pe Brendan Carr la conducerea autorității americane de reglementare a telecomunicațiilor, FCC, care dorește să „desființeze cartelul cenzurii” impus conservatorilor de giganții tehnologici Facebook, Google, Apple și Microsoft. Dar președintele ales a indicat, de asemenea, că dezmembrarea cartelului ar fi excesivă.
CITEȘTE ȘI LISTA Bugetul pe 2025 va include 235 de proiecte ce au nevoie pentru finalizare de 330 miliarde leiSume uriașe
Departamentul de Justiție dorește ca Google să se despartă de Chrome, cel mai utilizat browser web din lume, deoarece acesta reprezintă un punct de acces important pentru motorul de căutare, subminând șansele potențialilor concurenți. Potrivit site-ului StatCounter, Google deținea 90% din piața globală a căutărilor online în septembrie și chiar 94% pe smartphone-uri.
Adam Kovacevich, directorul general al organizației industriale Chamber of Progress, a calificat cererile guvernului drept „extravagante” și care sfidează standardele legale, solicitând în schimb remedii mai bine direcționate.
Procesul, care s-a încheiat anul trecut, a examinat acordurile confidențiale ale Google cu producătorii de smartphone-uri, inclusiv Apple. Aceste acorduri implică plăți substanțiale pentru a asigura motorul de căutare Google ca opțiune implicită pe browsere, iPhone-uri și alte dispozitive.
Judecătorul a stabilit că acest acord a oferit Google un acces de neegalat la datele utilizatorilor, permițându-i să își dezvolte motorul de căutare într-o platformă dominantă la nivel mondial. Din această poziție, Google și-a extins imperiul tehnologic și de colectare a datelor pentru a include browserul Chrome, Maps și sistemul de operare pentru smartphone-uri Android.
CITEȘTE ȘI AI-ul Gemini dobândește memorieProcesul, care a durat zece săptămâni, a dezvăluit sumele uriașe plătite de filiala Alphabet pentru a se asigura că Google Search era instalat în mod implicit, în special pe smartphone-urile produse de Apple și Samsung.
Procesul, care a fost lansat în timpul primului mandat al lui Donald Trump (2017-2021) și a continuat în timpul președintelui Joe Biden, ar putea remodela piața căutărilor online dacă judecătorul va susține propunerile guvernului.