Grecia va rambursa până la finalul lunii martie tranșele finale din împrumuturile acordate de Fondul Monetar Internațional, cu doi ani mai devreme decât era programat, a anunțat ministrul elen de Finanțe, Christos Staikouras, într-un interviu acordat Reuters.
Între 2010 și 2015, Grecia a avut nevoie de trei pachete internaționale de asistență de la Uniunea Europeană și FMI, cu o valoare totală de peste 260 de miliarde de euro. Începând din 2018, când s-au finalizat programele de asistență, Grecia și-a asigurat necesitățile de finanțare exclusiv de pe piață, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grecia a rambursat deja anticipat șase miliarde de euro către FMI, în 2019 și 2021, și în prezent mai are de rambursat împrumuturi în valoare de 1,9 miliarde de euro care ajung la scadență în 2024, ultima tranșă din creditul total de 28 miliarde de euro furnizat de instituția financiară cu sediul la Washington în perioada 2010 - 2014. În cazul împrumuturilor acordate de partenerii din zona euro, Grecia a început anul trecut să ramburseze primele împrumuturi și intenționează să accelereze ritmul.
"Grecia a solicitat oficial achitarea completă a creditului către FMI. Procedura corespunzătoare a fost lansată și ne așteptăm să finalizăm achitarea creditului la finalul lunii martie", a declarat Staikouras.
Grecia este în continuare cea mai îndatorată țară din zona euro, nivelul datoriei ca procent din PIB fiind estimat la 189,6% în 2022. În urma achitării anticipate a creditului către FMI, datoria țării ar urma să scadă cu aproximativ un punct procentual și vor fi economisiți aproximativ 50 de milioane de euro, echivalentul plății ratei dobânzii.
De asemenea, Staikouras a anunțat că în pofida majorării cheltuielilor pentru a face față impactului pandemiei de COVID-19 pandemic, din 2023 Grecia va reveni la excedent primar, așa cum a promis creditorilor săi internaționali, datorită creșterii economice mai ridicate și a veniturilor bugetare mai mari.
"Grecia implementează o politică fiscală prudentă și responsabilă, și o strategie pertinentă de emitere de obligațiuni, pentru a limita consecințele faptului că, în pofida revizuirilor în creștere a ratingului de credit, în ultimii doi ani, țara încă nu a intrat în categoria 'investment grade' (recomandat pentru investiții)", a explicat ministrul elen de Finanțe.
Acesta și-a exprimat speranța că din 2023 Grecia va beneficia de un rating de tip "investment grade" în urma obținerii excedentului primar.
Neînțelegerile și disputele dintre delegațiile FMI și diferitele guverne de la Atena, pe tema condițiilor dure de austeritate impuse de Fond, au fost frecvente în anii de criză când Grecia era într-o gravă recesiune și rata șomajului a urcat până la 27%. Grecia speră ca până la vară să iasă din condițiile de supraveghere extinsă care îi permit Comisiei Europene să monitorizeze cu atenția modul în care autoritățile de la Atena își respectă angajamentele.
Guvernul grec estimează că economia elenă a înregistrat o creștere de 9% în 2021 și prognozează un avans de peste 5% pentru acest an. Autoritățile de la Atena au o rezervă de lichidități de aproximativ 32 de miliarde de euro, suficientă pentru a acoperi datoriile care ajung la maturitate timp de cel puțin trei ani.