Lira sterlină a depășit pragul de 1,25 dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni, iar euro s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din ultimul an față de moneda americană, care a slăbit ca răspuns la revizuirea așteptărilor privind deciziile de politică monetară.
Lira s-a apreciat cu până la 0,9% față de dolar, la 1,2522 unități, cea mai ridicată valoare din iunie anul trecut. Euro a avansat cu până la 0,65%, la 1,0976 dolari, aproape de maximul atins în ultimul an, de 1,1036 dolari.
În jurul orei 18:00, lira era cotată la 1,2518 dolari, cu 0,81% peste referința de luni, în timp ce euro se aprecia cu 0,55%, la 1,0965 dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele DXY, care măsoară performanța dolarului în raport cu un coș de 6 valute rivale, consemna un declin de 0,55%.
DXY a pierdut aproape 4% din valoare doar în ultima lună, deoarece îngrijorările că tensiunile din sistemul bancar american vor afecta activitatea economică au determinat investitorii să își revizuiască estimările pentru momentul în care consideră că Fed va începe să reducă ratele dobânzilor, potrivit MarketWatch.
În urmă cu câteva luni, piețele estimau un vârf pentru ratele Fed de aproximativ 5,6% în septembrie. Așteptările curente sunt pentru o rată maximă a dobânzii-cheie de 5%, care ar urma să fie menținută până în luna iunie.
CITEȘTE ȘI Bursa românească - Efectul șocului Deutsche Bank"Fed a fost cea mai agresivă în privința înăspririi și, la prima vedere, dolarul ar putea avea cel mai mult de pierdut din cauza revizuirii așteptărilor privind politica monetară", a declarat John Hardy, șeful departamentului de strategie FX de la Saxo Bank.
Între timp, inflația încăpățânat de ridicată din Europa este așteptată să ofere băncilor centrale suficient spațiu pentru continuarea ciclului de înăsprire monetară.
"Datele economice din Marea Britanie nu au fost atât de rele și trebuie să ne amintim că piața se aștepta la o recesiune puternică. Inflația este în continuare foarte ridicată, ceea ce sugerează că Banca Angliei va continua să majoreze ratele dobânzilor în consecință, ceea ce probabil că susține și moneda în acest moment", a comentat și Nordine Naam, analist la Natixis, citat de Bloomberg.
Rata inflației de bază din Europa o depășește pe cea din SUA la o distanță record, în timp ce costurile cu forța de muncă cresc într-un ritm superior celui din State pentru prima dată în ultimul deceniu, potrivit analistului George Saravelos de la Deutsche Bank.
"Ce s-a întâmplat ultima dată când diferența dintre inflația din Europa și SUA a fost atât de mare în favoarea Europei? Ratele BCE erau peste cele ale Fed, diferențialul de rate la 1 an avea un ecart pozitiv de 100 de puncte de bază în favoarea Europei, iar EUR/USD era la 1,40", spune Saravelos.