Fondurile de private equity și-au triplat expunerea pe România în acest an, cu doar trei tranzacții

Fondurile de private equity și-au triplat expunerea pe România în acest an, cu doar trei tranzacții
Cristina Cuncea
Cristina Cuncea
scris 7 oct 2015

Fondurile de private equity au realizat în acest an doar trei tranzacții în România, cu o valoare totală care a trecut de 260 de milioane de euro, de peste trei ori mai mult față de întreg anul trecut, reiese din datele companiei de consultanță și audit Deloitte. Anul trecut fondurile de private equity au realizat 19 tranzacții.

Potrivit Deloitte, în primele nouă luni, fondul american de investiții Carlyle Group a preluat operațiunile din România ale companiei petroliere Sterling Resources, tranzacție de 39 milioane de euro, Mid Europe Partners a preluat de la fondul Advent Internationl rețeaua de clinici private Regina Maria, într-o tranzacție evaluată de presa centrală la circa 100 milioane de euro, iar Abris Capital Partners a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la producătorul de hărtie Pehart Tec de la Ioan Tecău și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru 114 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Având în vedere aceste sume, investițiile realizate în acest an de fondurile de private equity în România în acest an se apropie de maximul înregistrat în 2008, de 294 milioane de euro și peste nivelul din 2007, de 212 milioane de euro.

În ultimii ani, fondurile de investiții și-au redus constant expunerile pe România, pragul minim, de 28 de milioane de euro, fiind atins în 2012. Maximul a fost înregistrat în 2008, an în care investițiile au totalizat 294 de milioane de euro.

Anul trecut, fondurile de investiții au alocat 78 milioane de euro pentru achiziția de companii românești, cu 11% mai mult față de 2013, potrivit datelor asociației europeane de profil.

Numărul companiilor în care au investit fondurile de private equity a fost de 19 anul trecut, față de 16 firme în 2013.

Fondurile de private equity sunt vehicule de investiții al căror capital provine de la investitori privați și bănci de investiții. Pe lângă capitalul investit, fondurile de private equity se implică și în conducerea companiei.

Potrivit unui studiu al Deloitte la nivelul Europei Centrale, încrederea investitorilor de private equity a atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani, având în vedere dificultățile și nesiguranța la nivelul economiei din regiune.

Concluziile Deloitte CE Private Equity Confidence sunt cu atât mai frapante cu cât,  în sondajul anterior publicat în luna mai, sentimentul general printre investitori era unul de optimism.

Cu toate acestea, investitorii sunt optimiști în legătură cu încheierea de tranzacții noi, jumătate dintre respondenți intenționând să cumpere mai mult decât să vândă în lunile următoare - mai mult decât dublu față de sondajul anterior.

“Într-adevăr este un mare contrast între sondajul actual și cel publicat în primăvară, dar aceasta nu ar trebui să ne surprindă deoarece perioada verii a fost marcată de falimentul Greciei și de incertitudini politice și economice globale. Cu trei tranzacții anunțate peste vară, România rămâne un punct de referință pe radarul investitorilor”, a declarat Hein van Dam, partener Deloitte România.

În ciuda incertitudinii generale, 53% dintre respondenți se așteaptă la mai multe lichidități, aceasta fiind cea mai ridicată rată din 2006 și până azi.

Totodată, 10% dintre respondenți estimează că start-up-urile vor fi cele mai competitive active, cel mai mare procentaj înregistrat vreodată de sondajul Deloitte. Acest lucru nu este întru totul surprinzător, date fiind achizițiile efectuate în ultimii doi ani de către fondurile de investiții. Europa Centrală este un generator de important start-up-uri, multe dintre ele devenind lideri globali, cu sprijinul fondurilor de investiții.

În România cele mai active fonduri de private equity sunt Enterprise Investors, Ged Capital, Global Finance, Axxess Capital, Abris Capital, 3 TS Capital Partners.

viewscnt
Afla mai multe despre
abris
deloitte
carlyle
mid europe