GED Capital se uită din nou după achiziții în România: ”Controalele au legitimat multe dintre afaceri”

GED Capital se uită din nou după achiziții în România: ”Controalele au legitimat multe dintre afaceri”
Cristina Cuncea
Cristina Cuncea
scris 24 sep 2015


Fondul de investiții GED Capital din Spania a început să se uite din nou la piața românească pentru eventuale achiziții, după o perioadă de trei ani în care a investit mai ales în dezvoltarea afacerilor existente. Companiile din industrie și servicii sunt cele vizate cu precădere de către fond pentru investiții.

”În criză este greu să investești în companii noi. Planurile de afaceri nu sunt predictibile, indicatorii macroeconomici sunt incerți. Am preferat să ne concentrăm pe portofoliul existent, am investit în acest portofoliu și am așteptat să vedem care este mersul pieței”, a declarat pentru Profit.ro Ioana Lazăr, deputy managing director GED Capital.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea spune că lucrurile au început să se mai îndrepte, iar sentimentul față de România a devenit mai optimist.

”Indicatorii macroeconomici ajută în acest sens și aduc încredere în piață. De asemenea, noul Cod fiscal aduce oarecum încredere. S-au întâmplat lucruri bune în România și se văd rezultatele. De asemenea, s-au legitimat multe dintre afacerile din România prin controalele din ultimii ani, iar mediul competitiv s-a curățat”, a apreciat Lazăr.

GED Capital a investit în România începând din 1996 peste 210 milioane de euro.

Cea mai recentă achiziție în România a fost realizată de GED în anul 2012, prin preluarea hotelului Duke de pe Bulevardul Dacia din centrul Bucureștiului și a unui depozit în Popești Leordeni.

GED mai deține participații în Continental Hotels și controlează grupul de servicii de turism Happy Tour și Infopress Group, cu activități pe piața tipăriturilor.

De asemenea, fondul are în portofoliu afaceri precum Diamedix (diagnostic de laborator), Rosegur (servicii de securitate), Fonomat și TEB Energy Business (servicii de eficiență energetică).

”Ne uităm la câteva proiecte, dar nu avem niciunul în stadiu avansat de negociere. Vrem să investim în continuare în companiile din portofoliu pentru a profita cât mai mult de situația favorabilă de pe piață”, a afirmat reprezentantul GED. 

Planurile pentru România ale GED vizează firmele din industrie și din servicii.

”Există un mare potențial pe piața serviciilor din România. Mai avem bani pentru investiții în România dintr-un fond de 150 de milioane de euro, disponibil și pentru Bulgaria și Turcia. Ar fi bine ca GED să ridice un nou fond pentru această zonă, dar România trebuie să-și facă temele pe fiscalitate și în domeniul forței de muncă”, a mai spus Lazăr.

GED administrează patru vehicule de investiții cu un capital total de 300 de milioane de euro.

În ultimii ani, fondurile de investiții și-au redus constant expunerile pe România, un minim de 28 de milioane de euro fiind atins în 2012. Maximul a fost înregitrat în 2008 când investițiile au fost de 294 de milioane de euro.

Anul trecut, fondurile de investiții au alocat 78 milioane de euro pentru achiziția de companii românești, cu 11% mai mult față de 2013, potrivit datelor asociației europeane de profil.

viewscnt
Afla mai multe despre
ged capital
investitii
servicii