Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, a contestat în justiție, luna trecută, deciziile de impunere și de executare ale ANAF din iulie prin care Fiscul a cerut companiei să plătească 27 milioane lei, reprezentând TVA rambursată de către stat către RMGC în perioada 2011-2016, ANAF considerând că firma nu era îndreptățită să i se ramburseze acești bani.
Suma rambursată reprezintă TVA plătit de RMGC pentru achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță.
Cei de la RMGC au contestat demersul ANAF prin 4 dosare deschise în instanță în august. Astfel, compania controlată de firma înregistrată în Canada Gabriel Resources a cerut suspendarea deciziei de impunere la Curtea de Apel Alba Iulia și anularea acesteia la Tribunalul Alba. La judecătoria Câmpeni, RMGC a contestat executarea de către ANAF, precum și titlul executoriu în baza căruia Fiscul a declanșat procedura respectivă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gabriel Resources, compania-mamă a RMGC, anunța încă de la finalul lunii iulie că a cerut completului de judecată din cadrul Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington care arbitrează disputa dintre Gabriel Resources și statul român cu privire la proiectul minier de la Roșia Montană să ia măsuri provizorii și cu privire la evaluarea de plată remisă Gabriel Resources de către ANAF, prin care Fiscul solicită 27 milioane lei reprezentând TVA rambursat către RMGC în perioada 2011-2016.
Gabriel Resources afirma că evaluarea ANAF este "ilegală, represivă și fără temei" și se angaja să o conteste atât în instanțele românești, cât și în justiția internațională. TVA-ul respectiv este aferent unor achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță de la mai mulți furnizori, preciza Gabriel Resources.
Astfel, potrivit companiei miniere, pe 7 iulie 2016, RMGC a primit de la ANAF un raport al unei inspecții demarate în martie, în care Fiscul contesta legitimitatea solicitărilor de rambursare de TVA ale companiei, aferente unor achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță de la mai mulți furnizori.
CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor ar putea rezilia contractul cu constructorii autostrăzii Suplacu de Barcău - Borș"Acest lucru intră în contradicție directă cu rezultatele a 18 audituri anterioare derulate de ANAf la RMGC din ianuarie 2007 până în iunie 2011, în care solicitările RMGC de astfel de rambursări de TVA, pentru aceleași tipuri de activități, în multe cazuri pentru achiziții de la aceiași furnizori, nu au fost contestate. Raportul stabilește TVA în sumă de circa 27 milioane lei, la care s-ar putea adăuga penalități și dobânzi. (...) RMGC intenționează să conteste cu vigoare evaluarea de TVA în România, prin măsuri administrative și juridice corespunzătoare", se arăta într-un comunicat al Gabriel Resources de la finele lunii iulie.
Gabriel Resources mai menționa că a înțeles că autoritățile române și-au exprimat intenția de a lua măsuri executorii asupra activelor RMGC din România și că deja au început să întreprindă acțiuni în acest sens, măsuri pe care Gabriel Resources și RMGC intenționează să le suspende până la soluționarea contestației RMGC la adresa evaluării TVA a ANAF, inclusiv prin solicitări adresate în acest sens tribunalului arbitral de la Washington.
De altfel, pe 12 august a debutat la Washington procedura de arbitraj prin care Gabriel Resources cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului aurifer de la Roșia Montană.
CITEȘTE ȘI Dacian Cioloș merge duminică și luni în Germania, unde va va avea întâlniri cu lideri politici locali și cu șefii BMWPotrivit unui document oficial prezentat de Profit.ro la începutul lunii trecute, Guvernul de la București consideră că toate părțile implicate în proiectul exploatării aurifere de la Roșia Montană trebuie să înțeleagă că "intrăm într-o logică post-proiectul companiei Roșia Montană Gold Corporation", iar un grup de lucru, coordonat de Cancelaria premierului, pregătește lansarea unui program pilot, care va deveni un Program de Dezvoltare Durabilă a zonei Roșia Montană.
În februarie, Profit.ro a relatat că, potrivit unui alt document guvernamental, cabinetul Cioloș își propune să modifice legislația în domeniul minier pentru a interzice mineritul prin "procedee periculoase" pentru sănătatea omului sau pentru mediul înconjurător. Astfel, Executivul de la București își propune "introducerea unor prevederi care vizează în mod explicit împiedicarea exploatării resurselor naturale prin procedee periculoase pentru sănătatea omului sau pentru mediul înconjurător".
Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.