Start-up-urile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) care respectă criteriile de eligibilitate vor beneficia, din 17 octombrie, de garanții de până la 80% din partea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) la obținerea din partea CEC Bank a finanțării planurilor de dezvoltare a afacerilor.
Fondul și CEC Bank au anunțat joi extinderea accesului la creditare pentru IMM-urile din portofoliul CEC Bank, atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții, scrie News.ro.
“Măsura este posibilă în urma semnării unui act adițional la Convenția Cadru Plafon de garantare”, arată cele două instituții, într-un comunicat.
Documentul semnat permite băncii de stat o mai bună administrare a riscului, generând premisele “dezvoltării durabile a mediului de afaceri reprezentat de IMM-uri și Start-up-uri”, arată comunicatul.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) este o instituție financiară nebancară prin care statul derulează programele de garanții de stat, inclusiv pentru programul guvernamental Prima Casă.
În cazul acestui program pentru firme, garanția fondului este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro pentru un beneficiar.
Banca de stat CEC Bank, a șasea bancă din România după active, a încheiat anul 2015 cu un profit net de 10,99 milioane lei (2,5 milioane euro), în creștere cu 42% față de nivelul înregistrat în anul anterior, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor.
CEC Bank a pierdut anul trecut teren în favoarea concurenților, cota de piață după active reducându-se la 7,3% la finalul lui 2015, de la 7,7% la finalul anului precedent, arată datele BNR. CEC Bank este deținută integral de stat, prin Ministerul Finanțelor.