Banca grecească Eurobank, care în urmă cu trei ani a vândut Bancpost către Banca Transilvania, operațiune anunțată în premieră de Profit.ro, se uită din nou către piețe din regiune, inclusiv către România.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiAccelerarea reducerii creditelor neperformante (NPLs), dar și eliberarea de constrângerile Fondului Elen de Stabilitate Financiară deschid drumul băncilor grecești spre extinderea activităților în străinătate. Eurobank urmărește piețele din Serbia și România, conform presei elene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondul Elen de Stabilitate Financiară a fost înființat în 2010, în timpul programelor de salvare economică a Greciei, și a avut, printre altele, misiunea de a salva băncile sistemice grecești când acestea au intrat într-o criză de capitalizare. Pentru ajutorul primit prin acest fond, cele patru bănci sistemice ale Greciei au fost nevoite să vândă cea mai mare parte din expunerea lor pe piețele internaționale, în special filialele lor din Balcani și Europa de Sud- Est, printre care și România.
Realizarea obiectivului de reducere a creditelor neperformante la o rată cu o singură cifră și apropiată de media europeană cât mai curând posibil până la sfârșitul anului 2021, fără a mai fi nevoie ca aceeași problemă să fie reluată și în 2022, încurajează acum băncile elene, chiar dacă cu viteze diferite, să privească din nou spre dezvoltarea activităților lor pe piețele din regiune pe care au reușit să-și mențină prezența, relatează sursa citată.
Planul Eurobank
Eurobank are un avans în dezvoltarea unui plan de investiții menit să consolideze pe mai departe prezența pe piețele din sud-estul Europei, în special în Serbia, Bulgaria și Cipru și, potrivit informațiilor obținute de Euro2day.gr, iar conducerea băncii monitorizează îndeaproape evoluțiile de pe piețele din vecinătate (în special din Peninsula Balcanică), cu scopul de a-și dezvolta în continuare activitățile în orice mod alternativ care ar putea apărea, adică nu numai organic, ci și prin achiziții.
CITEȘTE ȘI Amazon vrea să cumpere MGMBanca și-a păstrat filiala din Cipru, și-a consolidat prezența în Bulgaria prin intermediul filialei Postbank și este prezentă și în Serbia.
Potrivit acelorași surse, conducerea Eurobank își propune să crească dimensiunile filialei din Serbia, dar pe radarul său a intrat și piața românească, despre care se preconizează că va evolua într-un ritm ridicat de creștere în următorii 15 ani.
Eurobank a demarat deja o nouă acțiune de securitizare pentru a reduce în continuare coeficientul creditelor neperformante, iar Fondul Elen de Stabilitate Financiară deține doar 1,4% din acțiunile sale și, conform unor informații, în curând acest procent este de așteptat să fie zero.
Planurile Alpha Bank
Extinderea pe piețele regionale se află, de asemenea, pe radarul Alpha Bank, deoarece în 2021 conducerea băncii va scăpa de un alt stoc important de credite neperformante (pe lângă cele anunțate), dar va demara și eliberarea băncii de obligațiile impuse de Fondul Elen de Stabilitate Financiară (Fondul deține 11% din acțiunile băncii).
Spre deosebire de celelalte bănci grecești, Alpha Bank are avantajul de a fi bine plasată pe piața bancară din România. Și-a menținut filiala acolo, care crește într-un ritm satisfăcător și adaugă o valoare semnificativă grupului. Alpha a făcut de asemenea curățenie în bilanțul filialei sale din Cipru, ceea ce îi va permite să dezvolte această filială pe o bază mai sănătoasă.
CITEȘTE ȘI Bayern Munchen, cel mai puternic brand de club de fotbal din lumeOptima și România
Optima Bank, la care acționar principal este familia Vardinogiannis, a pus și ea piciorul pe piața românească. Banca nou-înființată, care își extinde în mod constant rețeaua de sucursale în Grecia, a dobândit o prezență în România prin Vista Bank, care în ultimele luni a achiziționat filiala pe care Credit Agricole o deținea pe piața românească, iar procesul de absorbție a acesteia este în fazele finale.