După câțiva ani de pauză, Guvernul transmite oficial Comisiei Europene o nouă țintă de adoptare a monedei euro

După câțiva ani de pauză, Guvernul transmite oficial Comisiei Europene o nouă țintă de adoptare a monedei euro
scris 8 mai 2019

Guvernul va transmite Comisiei Europene versiunea actualizată în 2019 a Programului de convergență pentru perioada 2019 - 2022, în care, potrivit premierului Viorica Dăncilă, este menționat angajamentul de a adopta moneda euro în 2024. Este pentru prima dată după mai mulți ani în care Guvernul avansează o astfel de dată în documentul menționat, în condițiile în care Banca Națională a României este mai rezervată cu privire la acest proces.  

Guvernul trebuie să transmită anual Comisiei Europene un program de convergență al României, care trebuie să indice și un eventual termen de aderare la moneda euro.

Urmărește-ne și pe Google News

În primăvara anului 2016, după cum Profit.ro a anunțat în premieră, România a renunțat în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Până anul acesta în niciunul din programele de convergență România nu a mai indicat un nou termen de aderare la zona euro.

La țintă! Bursa, priponită la nivelul de la care a început căderea precipitată de „taxa pe lăcomie” CITEȘTE ȘI La țintă! Bursa, priponită la nivelul de la care a început căderea precipitată de „taxa pe lăcomie”

Membrii Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro au aprobat la finele anului trecut  ca obiectiv realist pentru adoptarea monedei euro de către România, orizontul de timp 2024-2026, iar la începutul acestui an, Guvernul a adoptat Planul național de adoptare a meonedei euro, prin care România își asumă obiectivul de adoptarea a monedei euro în anul 2024.

Premierul Dăncilă a prezentat, miercuri, câteva date incluse în Programul de convergență pentru 2019 și a arătat că în document este menționat și angajamentul asumat de România privind moneda euro.

”De asemenea, România își menține angajamentul de aderare la zona euro în anul 2024, iar în anul 2018 am făcut pași concreți în acest sens”, a declarat prim-ministrul cu privire la document.

Comisia de Prognoză revizuiește în creștere la 3,2% estimarea privind inflația la sfârșitul anului 2019 CITEȘTE ȘI Comisia de Prognoză revizuiește în creștere la 3,2% estimarea privind inflația la sfârșitul anului 2019

Recent, însă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a transmis premierului Dăncilă că anul 2024 ca obiectiv asumat oficial de Guvern pentru adoptarea monedei euro reprezintă o țintă rezonabilă și realizabilă, dar pe marginea acesteia se mai poate discuta.

Isărescu a punctat că, în această privință, România nu trebuie să se raporteze la Bulgaria, care și-a exprimat intenția de aderare la zona euro cât mai curând, ci la economii comparabile, precum Ungaria, Cehia sau Polonia, care privesc procesul cu precauție. 

În programul de convergență, deficitul structural este estimat la 2,7% din PIB in anul 2018 și 2,8% în anul 2019 față de prognoza anterioară de 3% pentru acești ani. 

Din punct de vedere al convergenței reale se estimează că, în anul 2018, PIB-ul pelocuitor la puterea de cumpărare standard (PCS) să fi depăşit pragul de 65%. Conform Programului de guvernare, se are în vedere "depășirea în 2021 a pragului de 70% din media UE privind PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare standard".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
moneda
euro
adoptare
guvern
2024
plan
convergenta
comisia europeana