După ce în trecut, așa cum a relatat atunci Profit.ro, Guvernul s-a gândit să apeleze la preoți pentru a-i convinge pe țărani să intre în asociații de producători și cooperative, acum, guvernanții vor să apeleze la Biserică și în campania viitoare de informare a românilor cu privire la adoptarea monedei euro.
Intenția autorităților este ca în campanie să fie cooptați și marii comercianți și operatorii poștali.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La acest moment, public este doar Raportul de fundamentare a Planului, un document separat de Planul propriu-zis, prezentat acum de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important: Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, Planul național de adoptare a monedei euro, prin care România își asumă obiectivul de adoptarea a monedei euro în anul 2024. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că, după adoptarea în Guvern, documentul va fi transmis Comisiei Europene.
Conform Planului național de adoptare a monedei euro, obținut de Profit.ro, înainte cu aproximativ 12 luni de data țintă de aderare a monedei euro, deci în 2023 cel mai târziu, autoritățile vor lansa o campanie de informare a publicului larg. Campania va avea ca obiectiv ”informarea corespunzătoare a publicului larg pentru a asigura un proces lin de trecere la noua monedă și menținerea unei percepții echilibrate asupra beneficiilor/costurilor acestui proces”.
Printre activitățile prevăzute a se desfășura în campanie sunt informarea publicului privind rata și mecanismele de conversie a prețurilor, salariilor și pensiilor, diseminarea informațiilor privind caracteristicile bacnotelor și monedelor euro, precum și privind calendarul și modalitatea de preschimbare a banilor.
În cadrul campaniei, dacă BNR se va concentra pe comunicarea elementelor tehnice (design-ul bancnotelor și monedelor euro, rat ade conversie, calendar și modalități de schimb), instituțiile guvernamentale se vor axa pe transmiterea unor informații esențiale legate de impactul fiscal, contabil, salarii sau afișarea duală a prețurilor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sindicatele din bănci se pregătesc pentru concedierea a 25% din angajații sistemului după taxa pe active. “Pot fi afectați peste 10.000 de angajați. Cerem salarii compensatorii suplimentare și criterii de selecție pentru disponibilizări”Potrivit planului, pentru difuzarea acestor informații și mesaje, Guvernul va conta inclusiv pe preoți, primari, învățători și chiar polițiștii din comunitățile locale.
”Implicarea activă a marilor comercianți, a operatorilor poștali, ambasadelor și consulatelor României și a comunităților locale (primării, școli, biserici, poliție, unități de forontieră etc.) în diseminarea informațiilor/mesajelor în paralel cu perfectarea și implementarea parteneriatelor cu mass-media”, este una din măsurile avute în vedere în campania de informare.
De asemenea, vor fi organizate campanii separate pentru anumite grupuri de audiențe-țintă, precum ”minorități naționale, grupuri vulnerabile, casnice, pensionari”.
CITEȘTE ȘI După fostul premier Mihai Tudose, și Darius Vâlcov spune că nu are conturi și carduri bancare. Cum rezervă online o cameră la hotel sau efectuează alte operațiuni ? ”Apelez la prietena mea!”În trecut, Guvernul Cioloș și-a propus să apeleze la preoți, care în mediul rural au o rată de încredere de peste 80%, pentru a le explica țăranilor avantajele asocierilor agricole. Pentru a-și asigura implicarea Bisericii, era prevăzut un protocol de colaborare între Ministerul Agriculturii și Biserica Ortodoxă Română.
Tot în trecut, Ministerul Agriculturii a încheiat un protocol cu o durată de 1 an cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în baza căruia preoții au încercat să îi convingă pe țărani să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii.