Ministrul Finanțelor Publice Anca Dragu a declarat, joi, la Palatul Victoria, că în primele patru luni ale acestui an creșterile salariale ”reale” sunt de 15%, iar pensiile s-au majorat cu 8%, precizând că acest lucru a dus la o creștere a depozitelor populației cu circa 13% și astfel s-a creat un context economic prielnic pentru a oferi instrumente alternative de investiție.
”Pe primele patru luni ale anului avem creșteri salariale de peste 15% creșteri reale, în termeni reali, iar pensia reală s-a majorat cu 8%. De aceea vedem și o creștere a depozitelor populației cu circa 13%. Considerăm că există contextul economic prielnic pentru a oferi instrumente alternative de investiții”, a afirmat Dragu, la Palatul Victoria, la lansarea titlurilor de stat Centenar, scrie News.ro
Declarația vine chiar în ziua în care Institutul Național de Statistică (INS) a publicat, dimineață, date detaliate la cinci luni privind evoluția salariilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele INS arată că, în luna mai, câștigul salarial mediu net la nivel național - care include atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații - a scăzut cu 1,1%, sau 23 lei, față de luna precedentă, până la 2.063 lei (459 euro).
Totuși, ritmul anual de creștere a câștigurilor angajaților din România a accelerat în luna mai, ajungând la 14,2%, față de 12,3% în perioada aprilie 2015-aprilie 2016.
În termeni reali, ținând cont de inflație, câștigurile au fost mai mari, în luna mai 2016, cu 18,3% față de aceeași lună a anului trecut, ritmul fiind unul record din 2008 încoace.
Accelerarea creșterii salariilor în ritm anual era previzibilă, în condițiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei până la 1.250 lei.
Alte statistici, publicate de BNR, arată că depozitele deschise de către populație la băncile din România au avansat în luna mai cu 1,3%, sau 1,9 miliarde lei, față de luna precedentă, până la 152,35 miliarde lei (33,8 miliarde euro).
Astfel, la finalul lunii mai, populația avea depozite în lei la bănci de 95,9 miliarde lei și depozite în valută de 56,5 miliarde lei.
În perioada mai 2015 - mai 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 9,3%, iar cele în valută - cu 7%.