BCE amenință că va da în judecată Slovenia, după ce poliția a făcute percheziții la Banca Centrală

BCE amenință că va da în judecată Slovenia, după ce poliția a făcute percheziții la Banca Centrală
scris 7 iul 2016

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi a avertizat miercuri că BCE ar putea demara acțiuni în justiție împotriva autorităților slovene, după ce poliția din Ljubljana a făcut percheziții la Banca Centrală a Sloveniei și a sechestrat o serie de documente, informează Reuters.

Mario Draghi a criticat sechestrarea care încalcă privilegiile și imunitățile BCE și a cerut președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker să intervină.

Urmărește-ne și pe Google News

Poliția slovenă a efectuat miercuri investigații la patru locații din Ljubljana, inclusiv la Banca Centrală, în scopul strângerii de dovezi într-o investigație care vizează posibile nereguli cu privire la restructurarea unei bănci în anul 2013. Potrivit BCE, poliția a sechestrat informații din rețeaua internă a Băncii Centrale a Sloveniei, inclusiv din calculatorul guvernatorului Bostjan Jazbec, care face parte din consiliul guvernatorilor BCE, precum și de la fostul viceguvernator și de la o serie de angajați ai Băncii Centrale a Sloveniei.

"Documentele sechestrare conțin informații aparținând BCE și aceste informații sunt protejate de legislația europeană. BCE va analiza posibilele măsuri juridice în conformitate cu legislația din Slovenia", se arată într-o scrisoare trimisă de Mario Draghi procurorului general al Sloveniei.

Lanțul de farmacii Dona apasă pedala extinderii prin sistemul de franciză. Ținta: 700 de unități până în 2021 CITEȘTE ȘI Lanțul de farmacii Dona apasă pedala extinderii prin sistemul de franciză. Ținta: 700 de unități până în 2021

În replică, poliția slovenă a informat că investigația are legătură cu un dosar care vizează salvarea unei bănci de către stat în 2013, în urma căreia banca a putut să șteargă datoriile sale către deținătorii de obligațiuni în valoare de 257 milioane de euro.

În 2013, precedentul guvern de la Ljubljana a fost nevoit să injecteze mai mult de trei miliarde de euro în băncile slovene pentru a evita falimentul acestora din cauza creditelor neperformante. Intervenția guvernului în sectorul bancar a permis Sloveniei să evite, la limită, un acord internațional de asistență. În cadrul restructurării băncilor, au fost anulate obligațiuni în valoare de 600 milioane de euro la cinci bănci. În 2014, Asociația micilor acționari ai băncilor slovene a demarat mai multe acțiuni în justiție împotriva Băncii Centrale a Sloveniei și a mai multor bănci locale, susținând că obligațiunile și capitalul deținut de micii acționari la băncile care au fost salvate nu trebuiau șterse. Niciunul din aceste dosare nu a fost încă finalizat. 

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bce