Dolarul înregistrează luni prima corecție față de principelele valute după 10 ședințe consecutive de avans, cel mai lung șir de creșteri consemnat în ultimii peste trei ani.
În jurul orei 14:30, Dollar Spot Index, care surprinde evoluția dolarului față de un coș de valute considerate relevate, era în coborâre cu 0,3% după ce, vineri, a reușit să încheie în urcare a zecea ședință la rând, atingând cel mai ridicat nivel din aprilie 2003.
“Mișcarea pare să fie o corecție după ce dolarul a crescut timp de zece zile față de principalele valute. Avansul puternic a reflectat o creștere masivă a așteptărilor privind creșterea dobânzii de către Fed”, spune Ilya Spivak, care se ocupă de strategie valutară la Daily FX, citată de MarketWatch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Euro înregistrează o creștere de peste 0,44% față de moneda americană, la 1,0632 dolari, după 10 ședințe consecutive în care cursul EUR/USD a scăzut, cea mai lungă serie negativă din istoria monedei europene.
Față de yenul japonez, dolarul înregistrează o scădere de circa 0,3%, la 110,9 yeni după ce, pe parcursul ședinței, în timpul orelor de tranzacționare în Asia, a atins un maxim de 111,19 yeni, cel mai ridicat nivel din 31 mai.
Joi, președintele Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, a semnalat că instituția este “relativ aproape” de o majorare a dobânzilor, în condițiile în care piața muncii și inflația, aflate în vizorul băncii, au o evoluție pozitivă. Investitorii anticipau deja, înainte de aceste comentarii, că Fed ar putea decide o majorare a dobânzii cheie la ședința din decembrie, prima astfel de mutare din acest an.
Fed a menținut, luna aceasta, dobânda de referință la 0,25-0,5%, la ultima ședință înainte de alegerile pentru Casa Albă, dar a sugerat că va opta pentru o majorare la întâlnirea din decembrie. Dobânda de referință din SUA a fost majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.