Creditele acordate populației și firmelor au urcat cu 0,9% în noiembrie, împrumuturile în lei au ajuns la 57% din total

Creditele acordate populației și firmelor au urcat cu 0,9% în noiembrie, împrumuturile în lei au ajuns la 57% din total
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2016

Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 0,9% în noiembrie față de luna precedentă, ritm identic cu cel din octombrie, și cu 1% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, la 220,62 miliarde lei (48,85 miliarde euro), avansul fiind susținut exclusiv de împrumuturile în lei, arată datele BNR. Indicatorul Robor, în funcție de care este calculată dobânda pe care românii trebuie să o achite pentru leii împrumutați de la bănci, a urcat însă la cel mai înalt nivel din ultimele 4 luni.

Indicatorul ROBOR este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai clar, mulți români au de rambursat credite în lei cu dobandă variabilă, pentru că în contractele lor semnate cu băncile este stipulat că dobânda datorată pentru banii împrumutați este compusă dintr-un astfel de indicator, calculat pe 3 sau 6 luni. Dacă indicatorul urcă, nici dobânda care trebuie plătită la rată nu este mai mică.

ROBOR-ul este utilizat de toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează astfel valoarea ratelor lunare la creditele în lei pe care majoritatea românilor le au la bănci.

Acum, datele arată că împrumuturile în lei au crescut cu 1,7% comparativ cu octombrie, la 125,47 miliarde lei, însă avansul a fost de 12,9% față de noiembrie anul trecut, scrie News.ro.

Pe componenta în lei, cel mai mult au crescut împrumuturile acordate firmelor în noiembrie, cu 2% față de luna precedentă, la 60,14 miliarde lei. Față de noiembrie 2015, creditele acordate firmelor au urcat cu 1,7%.

Creditele în lei acordate populației au urcat în noiembrie cu 1,4% față de octombrie și cu 25,7% față de noiembrie 2015, la 65,3 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populației s-au contractat cu 0,7% - la valoarea echivalată în lei - în noiembrie față de luna anterioară, până la echivalentul în lei a 47,5 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au urcat cu 0,3%, până la echivalentul a 47,6 miliarde lei.

Un ONG pentru protecția consumatorilor acuză ASF că nu a luat măsuri în cazul companiei Euroins CITEȘTE ȘI Un ONG pentru protecția consumatorilor acuză ASF că nu a luat măsuri în cazul companiei Euroins

În ultimul an, soldul împrumuturilor în valută acordate de bănci populației și firmelor a coborât cu 11,4%.

În urma evoluției, la finalul lui noiembrie, valoarea creditelor în lei a ajuns la 57% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populației și firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 43%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
credite