Comisia Europeană refuză să mai recunoască piața de capital din Elveția, care ia măsuri de retorsiune

Comisia Europeană refuză să mai recunoască piața de capital din Elveția, care ia măsuri de retorsiune
scris 28 iun 2019

Comisia Europeană refuză să prelungească un acord de recunoaștere a pieții de capital din Elveția, care a anunțat că va lua măsuri de retorsiune, în lipsa unui tratat aflat în negociere de peste patru ani, transmite Reuters.

De la 1 iulie, Comisia Europeană interzice băncilor și brokerilor din Uniunea Europeană să tranzacționeze direct acțiuni pe bursele din Elveția, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Elveția va interzice la rândul ei, de la 1 iulie, ca bursele europene să ofere sau să faciliteze tranzacționarea anumitor titluri financiare ale companiilor înregistrate în Elveția.

FOTO Fotbaliștii-tineret pleacă acasă, barurile se uită cu regret după ei: golurile de pe teren nu le-au umplut casieria. \ CITEȘTE ȘI FOTO Fotbaliștii-tineret pleacă acasă, barurile se uită cu regret după ei: golurile de pe teren nu le-au umplut casieria. "Clientul de meci consumă o singură bere pe seară și nu mănâncă nimic."

”Departamentul Financiar Federal Elvețian...activează măsura de a proteja infrastructura pieței de capital elvețiene. Această activare are loc deoarece Comisia Europeană nu a prelungit echivalarea pieței de capital”, a anunțat departamentul într-un comunicat.

Ministrul elvețian de Externe Ignazio Cassis a afirmat joi că Elveția speră ca bătălia cu UE referitoare la accesul pe piața de capital va fi de scurtă durată, în condițiile în care ambele părți încearcă să ajungă la un acord referitor la proiectul de tratat al parteneriatului.

Comisia a interzis băncilor și brokerilor din UE să tranzacționeze acțiuni direct pe bursele elvețiene frustrată fiind de tărăgănarea de către Elveția a semnării pactului negociat în ultimii patru ani și jumătate.

ANRE: Prețul final al energiei electrice pentru populație nu va crește de la 1 iulie CITEȘTE ȘI ANRE: Prețul final al energiei electrice pentru populație nu va crește de la 1 iulie

Elveția va lua o măsură similară, cu excepția acțiunilor care sunt listate atât în Elveția cât și în Uniuneaa Europeană.

”Sperăm că este numai o soluție temporară. În UE există sentimentul că noi tragem de timp. Nu tragem de timp, avem nevoie de timp pentru că avem o structură politică diferită și nu putem decide în guvern”, a explicat Ignazio Cassis într-un interviu la postul SRF.

Cassis s-a referit la sistemul elvețian al realizării unui consens între politiceni, sindicate, organizații industriale și alți decidenți, într-un sistem al democrației directe în care alegătorii au ultimul cuvând în toate chestiunile importante.

Potrivit tratatului, Elveția va adopta toate modificările care au loc pe piața unică a UE, va crea o platformă mai eficientă pentru rezolvarea disputelor și va deschide calea unor noi acorduri comerciale, cum ar fi o uniune a electricității.

În Elveția vor avea loc alegeri parlamentare în octombrie, așa că tratatul s-a blocat în politică. Între cei care se opun tratatului se află Partidul Poporului Elvețian, Social Democrații și sindicate. Cele două paertide sunt cele mai mari din Parlament și dețin patru din cele șapte ministere.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
piata de capital
elvetia