Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a făcut apel miercuri la o reglementare globală a Bitcoin, spunând că în unele cazuri moneda digitală a fost folosită în activități de spălare de bani iar orice deficiențe trebuie rezolvate, transmite Reuters.
Săptămâna trecută, cotația Bitcoin a urcat până la un nivel record de 38.655 dolari, ceea ce înseamnă o creștere de peste 900% comparativ cu valoarea de 3.859 de dolari înregistrată în luna martie a anului trecut, pe măsură ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Această majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflația și devalorizarea dolarului american, scrie Agerpres.
În plus, criptomonedele câștigă teren și în rândul investitorilor obișnuiți, care sunt din ce în ce mai convinși că Bitcoin va fi un activ de durată și nu o bulă speculativă, cum se tem unii analiști și investitori.
CITEȘTE ȘI CFA România și analiștii bancari: Abrogarea legii PSD prin care statul nu poate înstrăina participații la companii ar ajuta bursaDar caracterul anonim al Bitcoin a sporit temerile că ar putea fi utilizat în activități de spălare de bani sau alte acțiuni ilegale.
"Bitcoin este un activ extrem de speculativ, prin care s-au realizat unele afaceri haioase și unele activități de spălare de bani interesante și complet reprobabile", a declarat Christine Lagarde la o conferință organizată de Reuters Next.
Oficialul nu a furnizat exemple specifice privind cazurile de spălare de bani dar a spus că înțelege că sunt în derulare cercetări penale privind activități ilegale cu Bitcoin.
Sectorul criptomonedelor încă este ușor reglementat sau nereglementat, deși au apărut standardele globale în domenii cum ar fi combaterea spălării banilor (AML).
"Trebuie să existe reglementări, ele trebuie aplicate și implementate la nivel global deoarece orice scăpare va fi folosită", a avertizat președintele Băncii Centrale Europene.